Készül a facebookos hazugságvizsgáló

2014.02.20. 10:23

Leborotvált fejjel kerülnek elő a Tescóból elrabolt gyerekek! Savat önt a sétálók szemébe egy férfi! Lenyelt egy embert a piton! Tévén közvetítik a napfelkeltét Pekingben! Fizetős lesz a Facebook! Csődbe ment az OTP! Vagy mégsem?

Öt európai egyetem szakemberei dolgoznak azon a rendszeren, ami segíthet kiszűrni a közösségi portálokon terjedő pletykákat, rém- és álhíreket az alapján, hogy elemzi a bennük közölt információk valóságtartalmát.

A projektet a Sheffield University munkatársai vezetik. Az automata hazugságvizsgáló lehetővé teszi majd, hogy a kormányok, hivatalos szervek, mentők, tűzoltók, a média munkatársai és az egyéb érintettek gyorsabban és pontosabban reagálhatnának a hamis állításokra és információkra.

A három éves, EU-s finanszírozásból működő, PHEME elnevezésű projekt főleg a Facebookon és a Twitteren szárnyra kapó hoaxok ellen lesz hatékony. A projekt résztvevői a találgatások, a tévinformációk, a félretájékoztatások és a tények elferdítésén alapuló hamis következtetések ellen szeretnének küzdeni vele. A hazugságvizsgáló három dolgot vizsgál majd: az információt magát, nyelvtani, mondattani és jelentéstani szempontból; azt, hogy az állítás mennyire egyezik a megbízható forrásokból származó tényekkel; illetve az információ terjedési jellemzőit.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM