Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

3000 kilométerről is támadhat a Bosszúálló

2014.02.23. 20:27

Az Egyesült Államok a tervek szerint év végéig teljesen kivonja Afganisztánból az ott állomásozó csapatait. Ennek ellenére már találtak megoldást a helyzetre: csak be kell vetniük az 1800 mérföld (2890 kilométer) hatótávolságú, sugárhajtású drónt, a Bosszúállót.

A korábban Predator C, ma Avenger (Bosszúálló) néven emlegetett gép első prototípusa még 2009-ben repült. Már bevethető állapotban van; a gépet gyártó General Atomics szerint a múlt hónapban végeztek is vele néhány tesztrepülést.

A cég korábbi drónjához, az MQ-9 Reaperhez hasonlóan a Bosszúállót is nagy sebességű hosszú távú megfigyelésre, illetve csapásmérésre tervezték. A drón 800 kilométeres óránkénti sebességgel repülhet 15 kilométer magasságban, és akár 18 órán át is készenlétben maradhat. 

Frank Pace, a General Atomics elnöke szerint a Bosszúálló páratlan a teljesítmény, az ár és felhasználhatóság tekintetében; ebből a szempontból egy pilóta nélküli repülőgép sem veheti föl vele a versenyt. 

A korábbi prototípusokhoz képest annyi a változtatás, hogy a gép törzsét egy bő méterrel megtoldották; így nagyobb terhet és több üzemanyagot szállíthat, amire a hosszabb bevetések során szüksége is lehet. A Bosszúálló másfél tonnányi terhet szállíthat, és akár egytonnás JDAM (Joint Direct Attack Munition) bombákat is szállíthat – hja, 20 méteres szárnyfesztávolsággal nem nehéz súlyos halálosztó eszközöket szállítani.

Mivel manapság egyre több sugárhajtású drónt használnak a korábbi, légcsavaros gépek helyett, a CIA továbbra is támadásokat indíthat Pakisztán ellen egy távoli bázisról – még akkor is, ha az USA tényleg kivonja a csapatait Afganisztánból.