Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Borul a bitcoin?

2014.02.25. 17:05

Egy fehér oldal jelenik meg most az egyik legnagyobb bitcointődzse, a japán Mt Gox holnapján, és a Forbes értesülései szerint akár csődöt is jelenthetnek. Zuhan a bitcoin árfolyama is: a japán tőzsdén 135 dollárt adnak egy bitcoinért, addig a második legnagyobb Bitstampen 427 dollárt ér egy egysége.

MT Gox már hetek óta küzd kifizetési problémákkal, és jelentősen csökkent a forgalma is. A vezérigazgató, Mark Karpelès pedig hétfőn lemondott a Bitcoin Fundation vezetőségében betöltött posztjáról.

Porfolio.hu szerint hétfőn este a szuperpénzzel foglalkozó tőzsdék és vállaltok egy csoportja (például a Coinbase, a BTC China, a Kraken és a Circle) közös közleményt adott ki, amelyben eredetileg a japán tőzsde fizetésképtelenségéről is szó volt. Később ezt a részt törölték a közleményből, de a recode.net-nek a csoport szóvivője megerősítette, hogy az MT Gox csődjéről már folytak egyeztetések a bitcoinközösség egyes tagjai között. A japán tőzsde nem erősítette meg az értesülést.

Az Mt Gox-nak közel egymillió ügyfele volt, akik összesen körülbelül 410 millió dollárt vesztettek, és most szeretnék tudni, hogy mi lesz a pénzükkel. Mivel az Mt Gox nem egy bank, ezért nem védi a hagyományos a felhasználóit, nincs semleges harmadik szereplő (nem áll mögöttük egyetlen központi bank sem), és nem nyújt biztosítást arra az esetre, ha kár éri az ügyfelet.

A Forbes szerint a Mt Gox csődje még nem jelenti a Bitcoin végét, ez csak egyetlen szereplő bukása egy sokkal nagyobb rendszerben. A piac többi nagyobb szereplője, például a Coinbase, a Kraken, a Bitstamp, a BTC China, a Blockchain.info és a Circle egyaránt közleményt adott ki a piacok megnyugtatására.