Gerzson
-3 °C
3 °C

Itt a 30 éve készülő programozási nyelv

2014.02.25. 14:40

Stephen Wolfram világhírű brit elméleti fizikus, és legújabban a programozási nyelvek úttörője 30 év fejlesztés után először engedett bepillantást a szerényen saját magáról elnevezett programnyelvbe, a Wolfram Language-be. Wolfram a tudományos körökben sokat használt Mathematica nevű szoftver és a Wolfram Aplha kereső elkészítésével lett híres fizikus berkeken kívül, és az új nyelvvel kapcsolatban azt ígéri, a programozást, az internetet, sőt, az egész világot meg fogja változtatni.

A Wolfram Language lényege, hogy egy hatalmas tudásadatbázis (ugyanaz, amivel a Wolfram Alpha kereső dolgozik) van beleépítve, plusz ötezer előre elkészített funkció, amelyekkel például egy felhasználói felület darabjait, vagy grafikonokat lehet könnyen készíteni. A kettő kombinációja örökre megváltoztathatja a programozás mai formáját, amiben az egyszeri programozónak rengeteg energiáját vonják el unalmas tucatfeladatok az igazi kreativitást igénylő dolgokról. Maga Wolfram így demózza a nyelv képességeit, és magát a tudásalapú programozást:

A programozási nyelv még nem jelent meg, de itt bele lehet pillantani a működésébe. A végleges verzió először a Rapsberry Pi nanoszámítógépek következő generációjába beleégetve jut el a nagyközönséghez.