Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

A Google Glass ehhez képest egy vicc

2014.02.26. 10:07

Ahhoz képest, hogy a Szilícium-völgyben már külön gúnynevet aggattak a Google Glass-üket túl gyakran használókra (glasshole), az amerikai hadsereg is fantáziát lát az okosszemüvegben. A BAE Systems által fejlesztett Q-Warrior már nem is egyszerű egyszerű okosszemüveg, hanem a katonákat Terminátorrá és Vasemberré változtató kütyü.

A Q-Warrior egy sisakra csatolható kijelző. A célja, hogy jobb áttekintést biztosítson a katonáknak. Az angol situation awareness szó szerinti fordításban helyzetfelismerést jelent, és a Q-Warrior pont ezt csinálja: információkkal látja el a katonákat a szem előtt megjelenő kijelzőn.

baes 165378-2-660x372
Fotó: BAE Systems

A nagy felbontású, szemüveglencseként használt áttetsző képernyőn többféle információ jelenhet meg. A harctérre vetített információk lehetnek irányjelző pontok, útvonalkereső szoftverek javaslatai, de ebben még nincs semmi különös – ezt egy jobb okosszemüveg már ma is megcsinálja. Az igazi ínyencségek, mint az ellenfelek és társak intelligens megkülönböztetése, az egységek koordinációjának lehetősége vagy az éjjellátó szűrő már olyan extrák, amiket egyelőre csak a hadsereg tud megfizetni, a hétköznapi felhasználó még nem.

A legnagyobb hasznát, legalábbis rövid távon, azokon a területeken veszik majd, ahol a technológia korai felhasználása kimondott előnyt tud biztosítani – mondta a BAE Systems projektvezetője, Paul Wright.

A Q-Warrior remekül együttműködhet a hadsereg saját exoszkeletonjával, a TALOS-szal (Tactical Assault Light Operator Suit) is – a két technológia együttese simán kiad egy Vasembert. A készüléket kezdetben csak a különleges erők kapnák meg, elsősorban parancsnoki szinten, de a BAE reméli, a technológiát idővel minden katona használhatja.

A BAE nyilvánvalóan a harctér Google-je szeretne lenni – foglalta össze a Wired újságírója.