Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz kiberfegyver az USA ellen

2014.03.04. 11:47

A német kiberbiztonsági cég, a G Data talált egy új kiberfegyvert, ami mögött valószínűleg Oroszország áll. Az Uroburos kifinomult kód, kapcsolatát az oroszokkal a benne lévő cirill betűkre, a fájlnevekre, működésére és a titkosítókulcsokra alapozzák. Windows rendszereken működik, eddigi legkorábbi példánya 2011-es, az cég szerint az egyik legkifinomultabb kiberfegyver, amit valaha elemeztek.

A fenti bizonyítékok mellett az Uroburos keres egy korábbi kártevőt is, amelyet nem bizonyítottan, de Oroszországhoz kötnek. „Az Uroburos vizsgálja, hogy jelen van és inaktív-e az Agent.BTZ néven ismert vírus” – írja az elemzőcég blogbejegyzésében. Az Agent.BTZ egy pusztító kód, amelyet több, 2008-ban a Pentagon ellen elkövetett támadáshoz kapcsoltak.

Az Uroburos egy rootkit (nagyon nehezen felfedezhető program), amely két részből áll: egy driverből és egy titkosított, virtuális fájlrendszerből. Átveszi az irányítást a fertőzött számítógép felett, parancsokat hajt végre, tevékenységét pedig elrejti. Fájlokat lop, és figyeli a hálózati forgalmat: ha egyszer bejut egy belső hálózatba, más gépeket is megfertőz, anélkül, hogy azok közvetlenül kapcsolódnának az internetre.

A kiberfegyver felfedelezésével nagyjából egy időben az F-Secure vírusirtó cég technológiai igazgatója, Mikko Hypponen arról beszélt TrustyCon konferencián, hogy néhány kormány aktívan fejleszt és terjeszt rosszindulatú programokat, ami tíz évvel ezelőtt még sci-fi lett volna.