Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Drónokkal vinne netet Afrikába a Facebook

2014.03.05. 09:22

A Facebook dróngyártókkal tárgyal éppen, a célja, hogy ilyen robotgépekkel vigye el az internetet Afrika elszigeteltebb helyeire. A közösségi oldal az egyik a nagy cégek közül, amelyek támogatják az internet.org projektet. Ennek célja, hogy a világ net nélküli részét csatlakoztassák az internethez.

drpo

Ma ugyanis csak 2,7 milliárd embernek van hozzáférése a nethez, ez alig valamivel több, mint a világ népességének harmada. A projekthez olyan cégek is csatlakoztak, mint az Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm és Samsung.

A Facebook napelemes drónokat szeretne vásárolni, amelyek akár öt évig is a levegőben maradhatnak. Azt remélik, hogy át tudják úgy alakítani ezeket a robotrepülőket, hogy internetkapcsolatot tudjanak szolgáltatni az ott élőknek.

A Titan Aerospace gyártotta drónok akár húsz kilométer magasra is felszállhatnak, de jóval alacsonyabb költséggel működtethetők, mint a műholdak. Ezen belül a Solara 50 és 60 modellek akár száz kilogrammnyi felszerelést is vihetnek magukkal.

A Facebook összesen 11 ezer darabot szeretne átalakítani és a levegőbe repíteni világszerte. Ez a projekt egyébként a Google Project Loonnal konkurens; a keresőcég hatalmas légballonokkal szeretné ugyanezt elérni. A Google programjának hátránya, hogy csak száz napig tudnak fenn maradni a ballonok, utána a földre kell ereszteni őket újratöltésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?