Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven kilót emel fél kézzel a robotruha

2014.03.05. 14:34

Olasz mérnökök fejlesztették ki azt a viselhető robotot, amivel használója akár ötvenkilós tárgyakat is felemelhet egy kézzel. A robotról a mozinézőnek az Aliens rakodórobotja juthat eszébe, elég hasonló a fogókarja és a működési elve is.

A pisai Sant'Anna egyetem Perceptual Robotics Laboratory nevű laborjában kidolgozott eszköz gyári munkásoknak vagy egyéb, nehéz fizikai munkát végző embereknek segíthet, de ha az energiaellátást hordozható módon is meg tudják oldani, akár katasztrófa sújtotta területeken is jól jöhet pár ilyen a mentésen dolgozó, a sérülteket a törmelékek alól kihúzó speciális mentőknek.

Az olaszok nem úttörők a területen, a robotvégtagokból felépített exoskeletonok az ipari termelés mellett a mozgássérültek életének megkönnyítését célzó kutatásokban is régóta jelen vannak, és természetesen hadászati alkalmazásuk iránt is nagy az érdeklődés.