Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bedőlt még egy bitcointőzsde

2014.03.06. 09:31

A Mt.Gox csődje után alig néhány nappal újabb bitcoinkereskedő oldal zárt be hekkertámadás miatt. A kanadai Flexcoin 2011 júniusában indult, az első hónapokban csak meghívóval lehetett bekerülni az oldalra, augusztustól azonban mindenki számára megnyitották a rendszert.

A cég oldalán először március 3-án jelent meg egy szűkszavú közlemény, melyben jelezték, hogy az úgynevezett hot wallet tárcából (ez olyan bitcointárca, amihez online is hozzá lehet férni, ellentétben a cold storage-dzsel) valaki ellopott 896 bitcoint. Mivel a Flexcoinnak nem volt elég tartaléka a veszteség pótlására, a cég az azonnali bezárás mellett döntött. Az offline tárcákhoz a hekker nem fért hozzá, az azokban tárolt bitcoinhoz tulajdonosaik egy azonosítást követően férhetnek hozzá.

A Flexcoin szerdán már bővebb magyarázatot adott: vizsgálatuk szerint az elkövető olyan hibát talált, ami lehetővé tette, hogy két flexcoinos fiók között egyszerre több ezer átutalási kérelmet indítson el, és végül sikerült elérnie, hogy a küldő fiókot túlszámlázza, mielőtt a rendszer frissítette volna a könyvelést. A hekker ezt a műveletet több alkalommal, más számlákkal is megismételte, a végén pedig az összeget kiutalta magának.

A helyzet iróniája, hogy február 25-én a Flexcoin egy Twitter-üzenetben jelezte, hogy a Mt.Gox-ügyben ők semmit nem vesztettek. „A Flexcoin mindent – beleértve a rendszeres tesztelést is – megtett azért, hogy szerverei biztonságosak legyenek. Fennállásunk közel 3 éve alatt több ezer támadást vertünk vissza sikerrel, de végül ez sem bizonyult elegendőnek. Rengeteg munkát öltünk bele ebbe a kis cégbe, és sose akartuk, hogy így legyen vége. Cserbenhagytuk vásárlóinkat, magunkat és a bitcoinközösséget is."