Árpád
-2 °C
3 °C

Arcról felismer a magyar mentő

2014.03.07. 10:35

Hamarosan, egészen pontosan júniustól lép életbe az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új menetirányítási rendszere (MIR), ezer autót szerelnek fel intelligens fedélzeti terminállal. Jelenleg a 15 percen belül érkező mentők aránya 79,8 százalék, de a fejlesztés célja az, hogy elérjék a 86,6 százalékot. Az OMSZ 2013-ban kiírt tenderét az Enterprise Group és a Tigra Kft. konzorciuma nyerte meg azután, hogy az Enterprise egy éve visszalépett a 112-es hívószám tendertől.

A menetirányítást támogató rendszer (CAD) bevezetése után a mentők hamarabb elindulhatnak az adott címre, a kiegészítő adatokat pedig menet közben kaphatják meg az intelligens fedélzeti terminálon keresztül. Az IT café kérdésére Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója elmondta, rendszereik képesek lesznek fogadni a jövő évtől bevezetésre kerülő E-call rendszeren érkező extra információkat is a balesetet szenvedett autósoktól.

Hetvenről nyolcvan százalékra növelnék a megfelelő egység riasztási arányát is az OMSZ-nél. Ez azt jelenti, hogy olyan egység induljon el a helyszínre, amely az adott esethez szükséges minden eszközzel rendelkezik.

Már a mentőben beszélhetnek az orvossal

Jelenleg Magyarországon 260 mentőállomás működik, az ezeken dolgozó mentőegységeket 20 menetirányítási csoport és egy válságkezelő központ irányítja. Ez közel 200 mentésirányítási munkahelyet jelent, az ő életük is könnyebb lesz júniustól. A többmonitoros munkaállomások a navigáción felül a sürgősségi ellátás szervezését, illetve az erőforrás-tervezést is megkönnyíthetik.

Ha nagy baj van, a mentőben is lehet majd távkonzíliumot tartani, sőt, nem csak megbeszélhetik a helyes eljárást, a mentőben keletkező adatokhoz a kórház is hozzáférhet majd, hogy mikor megérkezik az ellátásra szoruló, már mindent tudjanak róla, mint az amerikai kórházas sorozatokban.

Áprilistól indul az EMMA 2.0 (Enterprise Multi Medikai Alkalmazás), ennek a legnagyobb újítása az, hogy a betegirányítást képes megkönnyíteni arcfelismerésen alapuló technológiával: a mentő arcról megmondhatja a kórelőzményt, akár egy eszméletlen állapotban lévő betegről is. A másik újdonság a felhő alapú tárolás, mellyel kapcsolatban Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója újságírói kérdésre elmondta, konkrét igény egyelőre nincs a magyar egészségügyben a felhőben történő tárolásra, de hamarosan meg fog jelenni, ahogy ez történt számos más iparágban is. Az alkalmazást a Magyar Kórházszövetség kongresszusán mutatják majd be áprilisban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?