Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adatvédők köpnek a Facebook levesébe

2014.03.10. 10:20

A Facebook nemrég 19 milliárd dollárért felvásárolta a Whatsappot. Mostanra feltűntek azok is, akik nem örülnek az üzletnek; nekik elsősorban adatvédelmi aggályaik vannak.

Az üzletkötés ellen több adatvédelmi szervezet is tiltakozott. Azt szeretnék, hogy az amerikai felügyeleti szervek állítsák le a felvásárlást, amíg a Facebook nem mondja meg, hogy pontosan mihez kezdenének a Whatsapp-pal begyűjtött felhasználói adatokkal.

A Facebook azt állítja, hogy semmit: a Whatsapp a Facebooktól függetlenül működne. A Whatsapp ráadásul kényes az anonimitásra és a felhasználói adatok védelmére, így nem is gyűjthetik azokat.

A Whatsapp azzal szerezte a felhasználóbázisát, hogy megígérte: nem gyűjti be a felhasználók adatait reklámcélokra

– áll a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) benyújtott panaszban. Ezt két nonprofit csoport írta: az Electronic Privacy Information Center és a Center for Digital Democracy.

A felhasználók számos személyes adatot szolgáltattak a cégnek, beleértve a közeli barátoknak küldött szöveges üzeneteket. A Facebook rutinszerűen gyűjti be a felhasználói adatokat célzott hirdetésekhez, és világossá tette, hogy a Whatsapp-felhasználók adatait is begyűjtené a saját üzleti modelljéhez

– folytatódik a közlemény.

Hogy ez miért probléma? Mert a Whatsapp-felhasználók azzal a tudattal használják a szolgáltatást, hogy az adataik biztonságban vannak. Az adatvédők attól tartanak, hogy a felvásárlás ezen változtathat. A Facebook szerint viszont nem ez a helyzet.

Ahogy már korábban többször is elmondtuk, a Whatsapp önálló vállalatként fog működni, és tartja magát az adatvédelmi és biztonsági elveihez

– tudatta a Reutersen keresztül a Facebook.

Az Instagram lehet az intő példa

Az Itcafé cikke megemlíti, hogy a Facebook nyilatkozatainak hitelességét az Instagram 2012. decemberi esete is cáfolhatja. Amikor a Facebook felvásárolta a képmegosztót, nem sokkal később megváltoztatta a felhasználási feltételeket. Az új kitétel viszont nagy felháborodást keltett, így az Instagram szinte azonnal – a félreérhető szóhasználatra hivatkozva – törölte is a kifogásolt részt. Eszerint az Instagram hirdetői ellentételezés nélkül használhatták volna az oldalra feltöltött képeket, felhasználói neveket és metaadatokat.