Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Rekordbüntetésre számíthat a Google

2014.03.10. 10:37

A végéhez közelít egy indiai trösztellenes vizsgálat, amit két éve indított a Google ellen a helyi versenyügyi hatóság. Feltételezik, hogy a Google visszaélt a piaci erőfölényével az internetes keresés és hirdetés területén.

Ha a Google-t elmarasztalják, az indiai törvények szerint a büntetés mértéke elérheti a cég utolsó három üzleti évének átlagos árbevétele alapján kiszámított 10 százalékot. Mivel ez az átlag a cég esetében közel 50 milliárd dollár, így akár 5 milliárd dollár megfizetésére is kötelezhetik őket.

Az eljárást 2012-ben indította egy fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó szervezet, a CUTS International, illetve az indiai matrimony.com.

De mivel vádolják a Google-t?

  • A fő vádpont szerint a Google úgy tervezte a Chrome böngészőt, illetve az Android és a Chrome OS operációs rendszereket, hogy azok a cég szolgáltatásai, főként a Google keresője felé tereljék a felhasználókat.
  • A második vádpont szerint az így szerzett technológiai előnyt az online hirdetési piacon is hasznosították.
  • Ezzel, és az ehhez hasonló trükkökkel hátrányos helyzetbe hozták a többi piaci szereplőt.

A Google nem érzi magát vétkesnek, de együttműködik a versenyügyi hatósággal. A cég szóvivője megjegyezte, hogy a Google az Egyesült Államokban már átesett egy ilyen vizsgálaton, és ott megfelelőnek találták a cég viselkedését és tevékenységét.

A Google kereskedelmi gyakorlatát az Európai Unió is vizsgálja; iparági szereplők kérésére több eljárás folyik ellenük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!