Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordbüntetésre számíthat a Google

2014.03.10. 10:37

A végéhez közelít egy indiai trösztellenes vizsgálat, amit két éve indított a Google ellen a helyi versenyügyi hatóság. Feltételezik, hogy a Google visszaélt a piaci erőfölényével az internetes keresés és hirdetés területén.

Ha a Google-t elmarasztalják, az indiai törvények szerint a büntetés mértéke elérheti a cég utolsó három üzleti évének átlagos árbevétele alapján kiszámított 10 százalékot. Mivel ez az átlag a cég esetében közel 50 milliárd dollár, így akár 5 milliárd dollár megfizetésére is kötelezhetik őket.

Az eljárást 2012-ben indította egy fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó szervezet, a CUTS International, illetve az indiai matrimony.com.

De mivel vádolják a Google-t?

  • A fő vádpont szerint a Google úgy tervezte a Chrome böngészőt, illetve az Android és a Chrome OS operációs rendszereket, hogy azok a cég szolgáltatásai, főként a Google keresője felé tereljék a felhasználókat.
  • A második vádpont szerint az így szerzett technológiai előnyt az online hirdetési piacon is hasznosították.
  • Ezzel, és az ehhez hasonló trükkökkel hátrányos helyzetbe hozták a többi piaci szereplőt.

A Google nem érzi magát vétkesnek, de együttműködik a versenyügyi hatósággal. A cég szóvivője megjegyezte, hogy a Google az Egyesült Államokban már átesett egy ilyen vizsgálaton, és ott megfelelőnek találták a cég viselkedését és tevékenységét.

A Google kereskedelmi gyakorlatát az Európai Unió is vizsgálja; iparági szereplők kérésére több eljárás folyik ellenük.