Judit
3 °C
7 °C

Sosem volt még ilyen könnyű ellopni a legfrissebb mozifilmeket

2014.03.11. 14:59

A Netflixhez hasonló, filmeket és tévéműsorokat bagóért áruló szolgáltatásokat szokás úgy emlegetni, mint a kalózkodás legjobb ellenszereit. A friss, jó minőségű tartalmat kényelmes szolgáltatáson keresztül adó megoldások valóban csábítóak lehetnek, hiszen az ilyesmit amúgy illegális forrásokból beszerzők általában szívesen áldoznak pár dollárt azért, hogy a fájlcserés bűnözést valami törvényes, de ugyanolyan kielégítő megoldásra cseréljék.

Képernyőfotó 2014-03-11 - 11.32.34.png

Úgy tűnik azonban, hogy a kalózok is figyelik, mi kell a népnek. A most útjára indított Popcorn Time nevű alkalmazás a legegyszerűbb módja a fájlcserének, mióta a torrentezést főleg tartalmak illegális megosztására használják. A felhasználó csak letölti és futtatja a kliensprogramot, aminek főoldalán a digitális kölcsönzők felülete fogadja a filmrajongókat. Csak kattintunk egyet a nagyon is friss tartalomjegyzék egyik elemére, például a 12 év rabszolgaságra, vagy épp a Phillips kapitányra, vagy csak böngészünk kicsit a stílus alapján a bal oldali menüben, és a Popcorn Time nekiáll letölteni a filmet.

A Popcorn Time az YTS nevű torrentoldalt fésüli végig, és onnan tölti le a kiválasztott filmet. Kipróbáltuk, működik: bár gyengébb gépeken akadozhat a 720p minőségben, tehát HD-ban adott tartalom, az egyelőre 0.2.0-s verziószámú, tehát erősen fejlesztési fázisban lévő alkalmazás hozza azt, amit ígér. Regisztráció, keresgélés és egyéb felesleges körök nélkül. A program használatakor természetesen érdemes észben tartani, hogy nem minden országban jó ötlet az ilyen programok használata. A magyar szabályozás szerint a Popcorn Time-hoz hasonló, torrent alapú megoldások esetében nyakatekert, de tiszta a helyzet: mivel azzal is kárt okozunk, hogy nem fizetjük meg a jogdíjat, akkor is törvénytelen az ilyen programok használata, ha közvetlen anyagi hasznunk nincs a dologból (vagyis nem adjuk el pénzért a letöltött filmet).

Képernyőfotó 2014-03-11 - 11.32.07.png

A Popcorn Time ráadásul nemcsak letölti, de vissza is osztja a tartalmat, bár a letöltött film nem marad meg a gépen örökre. A következő újraindítás után eltűnik abból a mélyre ásott könyvtárból, ahova a program lementi a lejátszás alatt, onnan tölti vissza azoknak, akik szintén ugyanazt a filmet néznék, mint mi. A program készítői nem ígérik, hogy az angol nyelvű tartalom mellett sok egyébre is számítani kellene a közeljövőben, viszont a filmek legnagyobb részéhez soknyelvű felirat is elérhető. Magyar mondjuk pont egyikhez sem azok közül, amiket próbáltunk.

Sebastian, a program fejlesztője a Torrentfreaknek nyilatkozva azt mondta, hogy bár tudják, hogy az alkalmazás nem lesz népszerű a hollywoodi körökben, nem félnek a törvény szigorától. "Nem teszünk mást, mint felhasználjuk a már létező tartalmakat. Nem tárolunk vagy forgalmazunk semmit, ráadásul semmilyen formában nem kérünk pénzt a szolgáltatásért. Mindenki ingyen dolgozik, nincs VIP-tagság vagy előfizetés, és ez így is marad majd örökre."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?