Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szeretne ezerszer hatékonyabb processzort?

2014.03.11. 11:05

Egy kaliforniai kutatócsoport felfedezett egy új módszert, amivel a processzorok hatékonysága a sokszorosára növelhető. A sokszoros szó szerint értendő: a módszerrel a processzor energiahatékonysága akár az ezerszeresére is fokozható.

A UCLA Henry Samueli School of Engineering kutatócsoportja multiferroikus anyagokat használt a fejlesztésnél; ezekkel csökkenthető a mikroprocesszorok által felvett energia mennyisége. A multiferroikus anyagokban az energia spinhullámokon (spin waves) utazik, így nem kell hőtermelő tranzisztorokat használni hozzájuk, mint a mai processzorokhoz.

Ha a technológiát sikerül átültetni a mindennapi életbe, egy életre búcsút mondhatunk a túlmelegedő laptopoknak, mivel a hőtermelés többé nem lesz probléma az energiaigényes számítási feladatoknál.

[A technológia] lehetőséget biztosít arra, hogy új alapokra helyezzük a számítástudományt. Ezzel megoldhatók lennének a félvezetős technológiák méretcsökkenésből eredő problémái

– mondta Kang Wang, a projekt vezető mérnöke.

Ahogy a modern eszközökben használt processzorok egyre kisebbek lesznek, úgy növekszik a hőtermeléssel elvesztegetett energia mennyisége is. A UCLA kutatóinak fejlesztése új, energiahatékony eszközöket eredményezhet.