Szuperradart fejlesztenek Ukrajnában

2014.03.11. 13:41

Az állami tulajdonú ukrán haditechnikai intézet, az Ukrobornoprom bemutatta az új, egyelőre félkész radarját. Igor Presnyak, az Iskra igazgatója szerint az MR-1 típusjelű radar minden eszköznél hatékonyabban észlelheti a lopakodó repülőgépeket.

Mr-1 radar system Ukraine Ukrainian defense industry military te
Fotó: Ukroboronprom

Nagy kár, hogy az ukrajnai stratégiai pontokat módszeresen megszálló és elfoglaló Oroszországnak nincs egy lopakodó repülője sem, mert így nem lehet élesben tesztelni az új technológiát. Bár az oroszok fejlesztenek egy lopakodó bombázót, ez még mindig tesztelés alatt áll. A Tu-160 Blackjack bombázó korlátozott mértékben rejtve maradhat a radarok elől, de az oroszoknak nincs pénzük a továbbfejlesztésére.

A tervezők nem magyarázták el, hogy az új fejlesztés miben különbözik a hagyományos radaroktól.

A radarok általában rövidhullámú frekvenciákon sugároznak. A VHF (Very High Frequency; magyarul: URH) a 30-300 megahertzig terjedő rádióhullám-tartományban sugároz, az UHF (Ultra High Frequency; magyarul: DMH) 300 megahertztől 3 gigahertzig. Ha feltűnik egy repülőgép, visszaveri a rádióhullámokat, így láthatóvá válik. Ha egy gép csak az URH tartományban érzékelhető, az valószínűleg lopakodó. A modern radarrendszereknél ezt a kettőt igyekeznek kombinálni, hogy minden gépet kiszúrhassanak.

Az MR-1-nek számos előnye van más radarokkal szemben a mérési tartományban. Az MR-1-et hamar ki lehet építeni (körülbelül 5 perc alatt), míg a NEBO-SVU radarrendszer összeállítása 30 percig tart. A radarhoz szükséges felszerelést egy KRAZ nehézgépjármű szállítja – szemben az 55Zh5 radarrendszerrel, amihez három jármű kellett. Az MR-1-gyel megbecsülhetjük a célpont tengerszint feletti magasságát – a Vosztok-E radar erre nem képes

– olvasható az Ukrobornoprom közleményében.

Az elmélet tehát jól hangzik, de kérdés, hogy találnak-e valakit, aki finanszírozza a rendszer 2015-ös tesztelését.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM