Judit
3 °C
7 °C

Elég hülyén mozog a táncoló robot

2014.03.12. 08:10
Saját robotot kapott Robyn, a svéd popsztár. A Robyt néven futó kis robot felfogja a hanghullámokat, és táncmozdulatokkal reagál rájuk. Legalábbis papíron.

Elkészült Robin Miriam Carlsson, a svéd elektropop-sztár saját robotja. A Robyn művésznéven ismert előadó Magyarországon valószínűleg sosem lesz olyan népszerű, mint a Napoleon Boulevard vagy Ákos, de higyjék el, ez nem a tehetségén múlik.

Tényleg, ismerik? Ha nem, kezdjék az ismerkedést a Konichiwa Bitches c. slágerével.

Robyn kis robotját a stockholmi KTH egyetem robotikai tanszékén építették. Az énekesnő több számában is foglalkozott robotokkal, és a sok elektrós pittyegéshez és prüttyögéshez tényleg jól passzol egy neonfényekben pompázó, a zene ritmusára táncoló robot.

A Robot Project nagyjából egy évig tartott. A mopedmotoros, nyomtatott alkatrészekből összerakott robot érzékeli a zenét, és táncmozdulatokat tesz, többnyire a zene a ritmusnak megfelelően. (Kivéve, amikor nem.) A projektet maga Robyn is támogatta. Még egy könyvet is adott a fejlesztőknek a holdraszállásáról, hogy lássák, nagyjából mi a célkitűzés.

Megkaptuk azt a könyvet Robyntól, miután találkoztunk vele – mondta Elias Josefsson, az egyik tervező. – Beszéltünk róla, hogy kéne kinéznie és viselkednie a robotnak, mire ő a Holdra szálló űrmodult hozta föl példaként; valami olyat akart, aminek nem csinos, díszes burkolata van, inkább nyersnek hat, és látszanak rajta a felhasznált alkatrészek.

Robyn kérését teljesítették: a végeredmény valóban nyersnek hat, inkább idéz egy prototípust, mint egy áramvonalas háztartási robotot.

Josefsson szerint a robotot megépíteni nem volt nehéz, de táncra bírni igen. A fejlesztőknek olyan rendszert kellett építeniük, ami felfogja a zene ritmusát, és azonnal reagál is rá. Ehhez végül egy mikrofont szereltek a robotra, amit egy ritmusfelismerő programot futtató Raspberry Pi számítógéppel kötöttek össze. Ezután írtak egy algoritmust, ami az ütemeket frekvenciasávok szerint csoportosította, majd táncmozdulatokkal kötötte össze.

A Robyt névre keresztelt robot a KTH-n várja a csütörtöki hivatalos bemutatót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?