Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bill Gates: A szoftverek elveszik a munkát

2014.03.14. 10:04

Bill Gates, a Microsoft volt vezérigazgatója szerint a munkaerőpiacon olyan változások várhatók, amikre sem a kormányok, sem az emberek nincsenek felkészülve. Gates egy csütörtöki konferencián hozta szóba a témát. Szerinte 20 éven belül számos munkahely meg fog szűnni, és automatizált szoftverek veszik át a helyüket.

A szoftveres helyettesítés (software substitution) halad előre, függetlenül attól, hogy sofőröket, pincéreket vagy nővéreket érint. [...] A technológia idővel megszünteti a munkaerő iránti igényt, valószínűleg az alacsonyabb hozzáadott értékkel termelő munkahelyeken. Húsz év múlva az ezek iránti igény lényegesen alacsonyabb lesz. Nem hiszem, hogy az emberek lelkileg felkészültek erre.

– mondta Gates.

A volt Microsoft-vezér szerint erre az nyújthat megoldást, ha a cégeknek kedvezőbb adókat ígérnek, amennyiben hajlandók embereket foglalkoztatni gépek helyett. Gates ugyanakkor nem hisz a minimálbér emelésében: szerinte ez csak elveszi attól a munkáltatók kedvét, hogy olyan embereket alkalmazzanak, akiknek a munkáját a legjobban fenyegeti az automatizálás.

Amikor az emberek azt mondják, emelnünk kéne a minimálbért, amiatt aggódom, hogy ennek milyen hatása lesz a munkahelyteremtésre. [...] Leginkább amiatt aggódom, hogy ez visszavetné a munkaerő iránti igényt.