Vírust kapott a számítógépe, megölte a gyerekét

2014.03.14. 11:21

Tragédiába torkollt egy számítógépes vírusfertőzés Romániában: a 36 éves férfi, akinek a gépe vírusos lett, annyira bepánikolt a kártevő hamis fenyegetésétől, hogy megölte magát, és a 4 éves gyerekét is.

A kártevő, amit Marcel Datcu valószínűleg egy pornóoldalról kapott meg úgynevezett ransomware, vagyis zsaroló vírus volt. Ezek a rosszindulatú programok ugyanúgy terjednek és fertőznek, mint a hagyományos társaik, viszont míg azok rejtőzni próbálnak, a ransomware éppen ellenkezően viselkedik, ráijeszt az áldozatára. Általában látványos, hivatalosnak tűnő figyelmeztető üzenetekkel támadnak, amelyekben azt közlik, hogy egy helyi bűnüldöző szerv illegális tartalmakat talált a számítógépen, amiért vagy bíróság elé kell állnia a felhasználónak, vagy azonnal büntetést fizetnie. Mivel hasonló módon valóban szoktak jogvédők felhasználókat fenyegetni (igaz, ők hivatalos ügyvédi felszólítással, hagyományos levélben, és a letöltött illegális tartalmakat pontosan megnevezve), az ilyen fenyegetés akár valósnak is tűnhet, ha a megtámadott felhasználó elég tapasztalatlan, és esetleg a vírus a szövegével pont ráhibázik valamilyen illegális tartalomra a számítógépén.

Datcu vírusa azt írta, hogy a rendőrség online bűnesetekre szakosodott nyomozói pedofil tartalmakat találtak a gépén, és ezért 70 ezer lej büntetést kell kifizetnie (ez közel ötmillió forintot jelent), vagy 11 éves börtönbüntetés vár rá. Az ilyen nagy összeggel való zsarolás szokatlan a ransomware műfajban, általában pár tízezer forintnak megfelelő összeget szokott kérni a vírus gazdája. Ennyit a felhasználó hajlamos kifizetni, ha esetleg valóban van illegálisan letöltött pornó a gépén (ezzel szoktak zsarolni a legtöbbször a vírusok), hogy ne kelljen bíróság előtt beszélnie arról, hogy pontosan mit, miért és honnan töltött le.

Datcu a nyomozók szerint egy az egyben elhitte, amit a vírus kamu fenyegetése tartalmazott. A román média szerint búcsúüzenetet is hagyott, amiben azt írta, ennyi pénze nincs büntetésre, a börtönt pedig képtelen lenne elviselni, és azt sem szeretné, hogy a fia miatta szenvedjen. A lakása nappalijában találták meg, felakasztotta a gyereket, majd magát is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport