Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vírust kapott a számítógépe, megölte a gyerekét

2014.03.14. 11:21

Tragédiába torkollt egy számítógépes vírusfertőzés Romániában: a 36 éves férfi, akinek a gépe vírusos lett, annyira bepánikolt a kártevő hamis fenyegetésétől, hogy megölte magát, és a 4 éves gyerekét is.

A kártevő, amit Marcel Datcu valószínűleg egy pornóoldalról kapott meg úgynevezett ransomware, vagyis zsaroló vírus volt. Ezek a rosszindulatú programok ugyanúgy terjednek és fertőznek, mint a hagyományos társaik, viszont míg azok rejtőzni próbálnak, a ransomware éppen ellenkezően viselkedik, ráijeszt az áldozatára. Általában látványos, hivatalosnak tűnő figyelmeztető üzenetekkel támadnak, amelyekben azt közlik, hogy egy helyi bűnüldöző szerv illegális tartalmakat talált a számítógépen, amiért vagy bíróság elé kell állnia a felhasználónak, vagy azonnal büntetést fizetnie. Mivel hasonló módon valóban szoktak jogvédők felhasználókat fenyegetni (igaz, ők hivatalos ügyvédi felszólítással, hagyományos levélben, és a letöltött illegális tartalmakat pontosan megnevezve), az ilyen fenyegetés akár valósnak is tűnhet, ha a megtámadott felhasználó elég tapasztalatlan, és esetleg a vírus a szövegével pont ráhibázik valamilyen illegális tartalomra a számítógépén.

Datcu vírusa azt írta, hogy a rendőrség online bűnesetekre szakosodott nyomozói pedofil tartalmakat találtak a gépén, és ezért 70 ezer lej büntetést kell kifizetnie (ez közel ötmillió forintot jelent), vagy 11 éves börtönbüntetés vár rá. Az ilyen nagy összeggel való zsarolás szokatlan a ransomware műfajban, általában pár tízezer forintnak megfelelő összeget szokott kérni a vírus gazdája. Ennyit a felhasználó hajlamos kifizetni, ha esetleg valóban van illegálisan letöltött pornó a gépén (ezzel szoktak zsarolni a legtöbbször a vírusok), hogy ne kelljen bíróság előtt beszélnie arról, hogy pontosan mit, miért és honnan töltött le.

Datcu a nyomozók szerint egy az egyben elhitte, amit a vírus kamu fenyegetése tartalmazott. A román média szerint búcsúüzenetet is hagyott, amiben azt írta, ennyi pénze nincs büntetésre, a börtönt pedig képtelen lenne elviselni, és azt sem szeretné, hogy a fia miatta szenvedjen. A lakása nappalijában találták meg, felakasztotta a gyereket, majd magát is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?