Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem a 4K lesz a tévézés csúcsa

2014.03.19. 12:12

Már elkönyveltük magunkban, hogy a 3D helyett a 4K lesz a tévéipar megváltója, mert szemüveg és egyéb hókuszpókuszok nélkül is nagyon szép képet adnak ezek a nagy felbontású tévék, de kiderült, hogy hatalmasat tévedtünk. Egy harmadik technológia, a Dolby által kifejlesztett HDR lehet az igazi ász a következő években.

A HDR tévékben nem a HD a lényeg, mert nem a felbontás a legfontosabb, ha igazán szép videókat akarunk látni. A HDR (High Dynamic Range) széles dinamikatartományt jelent, és Barry Sandrew iparági szakértő cikke szerint ez lesz a következő évek legnagyobb műszaki előrelépése a megjelenítők iparában. A Dolby LED panelének egyik előnye, hogy akár 4000 nit (cd/m2) fényerővel is tud világítani, szemben a legjobb mai kijelzők nagyjából 1000 nites fényerejével. Egy átlagos, megfizethető árú tévé fényereje ennél lényegesen kisebb, a pár száz nites tartományban mozog. A HDR nagyobb színtartományt tud megjeleníteni, és ettől már a 2K felbontású kijelzőkön is élettel teli képek jelennek meg.

A tévé- és moziipar mérnöki és szabványosító testülete, az SMPTE is támogatja a HDR technológiát. Emiatt még az is elképzelhető, hogy a 4K is a 3D sorsára jut. Ahogy a mai tévék is képesek 3D megjelenítésre, csak ezt már kevésbé hirdetik, úgy valószínűleg a 4K felbontás is szélesebb körben elterjed (főleg a gigantikus méretű házimozikban), de az eladók valószínűleg már a HDR a 2015-ös bevezetésére készülnek.