Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csevegéssel bővitik a preziket

2014.03.20. 15:43 Módosítva: 2014-03-20 15:43:14

Váratlan problémával találkoztak a világ legnagyobb részecskegyorsítójával dolgozó amerikai fizikusok: ahányszor csak leültek értekezni, leragadtak az előre legyártott Powerpointnál. A prezentációs eszköz megakadályozta az érdemi párbeszédet, úgyhogy megtiltották a használatát, átálltak a táblák és filctollak használatára. A Powerpoint eltávolításával egy hatalmas üvegfalat romboltunk le az előadó és a közönség között - mondta Andrew Askew, a Floridai Állami Egyetem professzora az NPR hírportálnak.

Egy magyar startup pont ezt a problémát szeretné megoldani, de a PowerPoint eldobása nélkül. A Sopreso olyan kommunikációs platformot épít, amellyel a közönség bármikor felteheti az előadáshoz kapcsolódó kérdéseit, amikre az előadó ott helyben, vagy akár később is tud reagálni. Megjegyzést is fűzhetnek a diákhoz a mobiljuk használatával.

#irányított_csevegés

Az alapötlet egy 2012-es startup konferencián született, amelyen a résztvevők egy Twitter-falon tudták megosztani egymással a gondolataikat - árulta el Wohlmuth Máté, a Sopreso egyik alapítója. Viszont, mint kiderült, a Twitter ehhez túlságosan nyílt platform: egy idő után egészen más volt az üzenőfalon, mint a színpadon. Rájöttek, hogy irányítottá kell tenni a párbeszédet, és ezt az egyszerű ötletet 2012 novemberében a Startup Weekenden le is tesztelték. Az ötletből így született meg a Sopreso, mellyel megnyerték a rendezvény versenyét, most pedig már a terméket fejlesztik egy befektető támogatásával.

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, a Sopreso egy üzenetküldéssel és kommenteléssel feltuningolt prezentációs alkalamazás. De valójában ennél többről van szó - teszi hozzá Alvégi Lőrinc, a SOPRESO egyik társalapítója -, mert az előadók Powerpointban, pdf-ben vagy más prezentációs szoftverrel elkészített bemutatókat is meg tudnak osztani. Az előadónak fel sem kell töltenie a fájlt, csak elindítja a Sopresót és elkezdi a prezentációt. A szoftver automatikusan generál egy url-t, amely előadás közben megjelenik mindegyik dia sarkában. A nézőknek mindössze ezt az rövid url-t kell begépelniük a mobil böngészőjébe, hogy csatlakozni tudjanak, és a telefonjuk segítségével beküldhessék az előadással kapcsolatos kérdéseiket, kommentjeiket.

#folyamatos_Q&A

A SOPRESO megoldása irányítja a párbeszédet, hiszen nyilvánvaló, hogy egy dia alatt mindenki igyekszik odavágó kérdéseket feltenni. A platform további előnye, hogy az előadó nemcsak az előadás közben tud a visszajelzésekkel foglalkozni, hanem akár hetekkel később is.

Pál Dénes, a Sopreso egyik alapítója és CEO-ja szerint a profi előadóknak nagyon fontos a közösségépítés, és az előadás utáni visszajelzések, de ezt most elintézik azzal, hogy megadnak egy emailcímet a prezentáció végén. Gyakorlott nézőként pedig jól tudjuk, hogy ez a cím néha csak másodpercekig látható. A Sopreso rendszerével hosszabb ideig fennmarad a kapcsolat, mert minden előadás automatikusan hozzárendelődik a nézők és az előadók Sopresóban regisztrált fiókjához. Ez több előnnyel jár: nézőként később is tudunk kérdezni, egy helyen át tudjuk tekinteni akár egy egész napos konferencia anyagát, az előadók pedig akkor válaszolnak, amikor éppen ráérnek. A platform egyfajta exkluzivitást is kölcsönöz az előadásnak, mivel csak a jelenlévőknek hozzáférhető az előadó által létrehozott értékes tartalom.

A készülő termék freemium lesz, tehát az alapfunkciók ingyenesek - teszi még hozzá Alvégi Lőrinc. Az ingyenesen letölthető verzióban reklámok jelenhetnek meg a felületen - amelyek azonban soha nem látszanak prezentálás közben -, és a Sopreso vízjeltől eltekintve, semmi más nem zavarja a felhasználói élményt. A prémium hozzáférés, várhatóan havi 5 dollárért, eltünteti a reklámokat, lesz lehetőség meghívásos, zárt előadások megtartására, és a prezentációk örökké elérhetők maradnak. A Professional csomagban már elemzések is elérhetőek lesznek, és a cégek saját arculatokhoz igazíthatják a grafikus felületet.

#beta_start

2013 január végére már elkészült egy laboratóriumi körülmények közt működő prototípus, ami bebizonyította, hogy a Sopreso koncepciója működőképes. A DayOne Capital első körös befektetésével el szeretnénk érni, hogy a termék piacképes legyen a tengeren túlon is, ahol további tőkebevonással folytatnánk a terjeszkedést - tette hozzá még Wohlmuth Máté.

Abban biztosak vagyunk, hogy a Sopreso talált egy létező piaci rést. Eddigi munkánk során rengeteg unalmas és ellaposodó konferenciát és előadást ültünk végig, és számtalanszor előfordult, hogy csak később jutott eszünkbe egy odavágó kérdés. Ha a Sopreso sikerrel jár, akkor hamarosan csak az előadókon múlik majd, hogy foglalkoznak-e a nézőikkel, vagy megelégednek azzal, hogy leadták az anyagot.