Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Csevegéssel bővitik a preziket

2014.03.20. 15:43 Módosítva: 2014-03-20 15:43:14

Váratlan problémával találkoztak a világ legnagyobb részecskegyorsítójával dolgozó amerikai fizikusok: ahányszor csak leültek értekezni, leragadtak az előre legyártott Powerpointnál. A prezentációs eszköz megakadályozta az érdemi párbeszédet, úgyhogy megtiltották a használatát, átálltak a táblák és filctollak használatára. A Powerpoint eltávolításával egy hatalmas üvegfalat romboltunk le az előadó és a közönség között - mondta Andrew Askew, a Floridai Állami Egyetem professzora az NPR hírportálnak.

Egy magyar startup pont ezt a problémát szeretné megoldani, de a PowerPoint eldobása nélkül. A Sopreso olyan kommunikációs platformot épít, amellyel a közönség bármikor felteheti az előadáshoz kapcsolódó kérdéseit, amikre az előadó ott helyben, vagy akár később is tud reagálni. Megjegyzést is fűzhetnek a diákhoz a mobiljuk használatával.

#irányított_csevegés

Az alapötlet egy 2012-es startup konferencián született, amelyen a résztvevők egy Twitter-falon tudták megosztani egymással a gondolataikat - árulta el Wohlmuth Máté, a Sopreso egyik alapítója. Viszont, mint kiderült, a Twitter ehhez túlságosan nyílt platform: egy idő után egészen más volt az üzenőfalon, mint a színpadon. Rájöttek, hogy irányítottá kell tenni a párbeszédet, és ezt az egyszerű ötletet 2012 novemberében a Startup Weekenden le is tesztelték. Az ötletből így született meg a Sopreso, mellyel megnyerték a rendezvény versenyét, most pedig már a terméket fejlesztik egy befektető támogatásával.

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, a Sopreso egy üzenetküldéssel és kommenteléssel feltuningolt prezentációs alkalamazás. De valójában ennél többről van szó - teszi hozzá Alvégi Lőrinc, a SOPRESO egyik társalapítója -, mert az előadók Powerpointban, pdf-ben vagy más prezentációs szoftverrel elkészített bemutatókat is meg tudnak osztani. Az előadónak fel sem kell töltenie a fájlt, csak elindítja a Sopresót és elkezdi a prezentációt. A szoftver automatikusan generál egy url-t, amely előadás közben megjelenik mindegyik dia sarkában. A nézőknek mindössze ezt az rövid url-t kell begépelniük a mobil böngészőjébe, hogy csatlakozni tudjanak, és a telefonjuk segítségével beküldhessék az előadással kapcsolatos kérdéseiket, kommentjeiket.

#folyamatos_Q&A

A SOPRESO megoldása irányítja a párbeszédet, hiszen nyilvánvaló, hogy egy dia alatt mindenki igyekszik odavágó kérdéseket feltenni. A platform további előnye, hogy az előadó nemcsak az előadás közben tud a visszajelzésekkel foglalkozni, hanem akár hetekkel később is.

Pál Dénes, a Sopreso egyik alapítója és CEO-ja szerint a profi előadóknak nagyon fontos a közösségépítés, és az előadás utáni visszajelzések, de ezt most elintézik azzal, hogy megadnak egy emailcímet a prezentáció végén. Gyakorlott nézőként pedig jól tudjuk, hogy ez a cím néha csak másodpercekig látható. A Sopreso rendszerével hosszabb ideig fennmarad a kapcsolat, mert minden előadás automatikusan hozzárendelődik a nézők és az előadók Sopresóban regisztrált fiókjához. Ez több előnnyel jár: nézőként később is tudunk kérdezni, egy helyen át tudjuk tekinteni akár egy egész napos konferencia anyagát, az előadók pedig akkor válaszolnak, amikor éppen ráérnek. A platform egyfajta exkluzivitást is kölcsönöz az előadásnak, mivel csak a jelenlévőknek hozzáférhető az előadó által létrehozott értékes tartalom.

A készülő termék freemium lesz, tehát az alapfunkciók ingyenesek - teszi még hozzá Alvégi Lőrinc. Az ingyenesen letölthető verzióban reklámok jelenhetnek meg a felületen - amelyek azonban soha nem látszanak prezentálás közben -, és a Sopreso vízjeltől eltekintve, semmi más nem zavarja a felhasználói élményt. A prémium hozzáférés, várhatóan havi 5 dollárért, eltünteti a reklámokat, lesz lehetőség meghívásos, zárt előadások megtartására, és a prezentációk örökké elérhetők maradnak. A Professional csomagban már elemzések is elérhetőek lesznek, és a cégek saját arculatokhoz igazíthatják a grafikus felületet.

#beta_start

2013 január végére már elkészült egy laboratóriumi körülmények közt működő prototípus, ami bebizonyította, hogy a Sopreso koncepciója működőképes. A DayOne Capital első körös befektetésével el szeretnénk érni, hogy a termék piacképes legyen a tengeren túlon is, ahol további tőkebevonással folytatnánk a terjeszkedést - tette hozzá még Wohlmuth Máté.

Abban biztosak vagyunk, hogy a Sopreso talált egy létező piaci rést. Eddigi munkánk során rengeteg unalmas és ellaposodó konferenciát és előadást ültünk végig, és számtalanszor előfordult, hogy csak később jutott eszünkbe egy odavágó kérdés. Ha a Sopreso sikerrel jár, akkor hamarosan csak az előadókon múlik majd, hogy foglalkoznak-e a nézőikkel, vagy megelégednek azzal, hogy leadták az anyagot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!