Jenő
-3 °C
6 °C

Kész az Oculus Rift legújabb verziója

2014.03.20. 16:35

Egy éve mutatta be az Oculus saját virtuális szemüvegét, a Riftet, amit azóta mi is kipróbáltunk. Nemrég kis riadalmat keltett, hogy az Oculus honlapjáról eltűnt a fejlesztői gépek előrendelési lehetősége, mások viszont arra gyanakodtak, hogy a cég már az új modellen dolgozik. Végül nekik lett igazuk.

Az Oculus a 2014-es Game Developers Forumon mutatta be a virtuális szemüveg javított kiadását. Mától előrendeléseket is elfogadnak az Oculus Rift DK2-re (Devkit 2), ami, mint a neve is mutatja, még mindig nem a végleges, bolti kiadás, hanem fejlesztői verzió. A legfrissebb modell a Crystal Cove fantázianevű kiadásra épül, ami már nagy sikert aratott a las vegas-i CES-en is.

Az eredeti fejlesztői verzióval három probléma volt:

  1. Alacsony volt a felbontása.
  2. A kép mozgás közben hajlamos volt az elmosódásra.
  3. Az arra hajlamosak néhány perc után hányingert kaptak tőle.

Az ígéretek szerint mostanra kijavították ezeket a hibákat; a Verge újságírója már ki is próbálta a legfrissebb modellt.

  • A felbontás javult. Bár a 1080p felbontású OLED panel előrelépés a korábbi 720p-hez képest, de, ahogy a riporter megjegyezte, még mindig látszanak a poligonok élei. A vásárlóknak szánt verziónak még a mostaninál is magasabb felbontása lesz.
  • Javították a képernyő-elmosódási hibát. A hirtelen mozdulatokra az előző modellek kicsit érzékenyen reagáltak, a mozgás nem tűnt teljesen folyamatosnak. Az új verzióban kiküszöbölték ezt a problémát.
  • Hányásgátló technológiát is fejlesztettek. A finomított algoritmusok és az életszerűbb képi hatás sokkal természetesebb, és már nem ingerel öklendezésre sem.

Az Oculus Rift kapott egy külső kiegészítőt: egy kamerát, ami felfogja a Rift elejébe épített, szabad szemmel láthatatlan infravörös ledek fényét. Ezzel a módszerrel a kamera térben is követheti a Rift mozgását, így a virtuális térben akár egy asztalon is áthajolhatunk, vagy bepillanthatunk egy kéménybe.

Ennek a módszernek egyelőre megvannak az árnyoldalai is. Mivel az infravörös ledeket a virtuális szemüveg elejére szerelték, nem fordíthatunk hátat neki – pedig a VR szoftverek esetében ez nem szokatlan. A képfrissítés és a mozgatás minőségét a külső kamera nagyban javíthatja, de ha elveszíti az infravörös fényjelet, a feldolgozott kép minősége is rosszabb lesz.

Egyelőre nem tudni, az Oculus Rift mikor kerülhet a boltokba. Palmer Luckey, a cég vezérigazgatója szerint nem az eddigi modellekre fognak építeni: teljes újratervezés lesz, egy csavart sem tartanak meg az eredeti fejlesztői csomagokból.

Az Oculus Rift Development Kit 2 már most előrendelhető, a 350 dollárért megvásárolható készülékeket júliustól szállítják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?