Ödön
1 °C
11 °C

Letartóztatták a Microsoft szoftverlopást segítő mérnökét

2014.03.20. 09:29

Szerdán letartóztatták Alex Kibkalót, a Microsoft korábbi vezető tervezőmérnökét, akit a Windowszal kapcsolatos visszaélésekkel vádolják. Az orosz származású Kibkalo ellen március 17-én nyújtottak be keresetet, amelyben az szerepel, hogy az akkor Libanonban dolgozó mérnök 2012 közepén többek között a Windows 8-cal kapcsolatos kereskedelmi titkokat osztott meg egy meg nem nevezett francia techbloggerrel.

A nyomozást a Microsoft egy névtelen feljelentés nyomán kezdte meg, és a belső vizsgálat szerint Kibkalo még megjelenésük előtt több szoftverelemet, például a Windows 8 RT, illetve ARM frissítéseit, valamint egy fejlesztői csomagot, a Microsoft Activation Server Software Development Kitet (SDK) feltöltötte egy redmondi számítógépre, majd onnan a saját SkyDrive fiókjába, és ehhez hozzáférést adott az említett bloggernek, aki több helyen is megosztotta a belsős információkat.

A Microsoft Activation Server kiszivárgása azért nagy gond, mert ez a szoftver akadályozza meg, hogy a Microsoft szoftvereiről kalózmásolatok készüljenek. Egy szakképzett hekker a kikerült programnak visszafejtheti a kódját, és ezáltal lehetővé tudja tenni a lopott szoftverek gond nélküli futtatását.

A panasz szerint a Microsoftnál hét évet töltő szakemberrel nem igazán voltak elégedettek a cégnél. Ugyancsak itt szerepel, hogy Kibkalo elismerte a szivárogtatást.