Piroska
3 °C
3 °C

A Google nem hajlandó lefeküdni a törököknek

2014.03.24. 08:59

A Google nem vesz le YouTube-videókat a török kormány kérésére. A kormány által kifogásolt videókban a kormány korrupciójáról van szó, és ez természetesen nem tetszik Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök által vezetett kormánynak.

A török hatóságok az elmúlt hetekben több kéréssel bombázták a Google-t, hogy blokkoljanak bizonyos videókat. Az ügyet ismerők szerint a Google azért utasította vissza ezeket a kéréseket, mert jogilag nem tartja megalapozottnak.

Az egyik videóban egy hangfelvétel hallható, amelyben Erdogan miniszterelnök azt mondja fiának, hogy rejtse el a pénzt a nyomozók elől. A videót milliók látták már, de Erdogan természetesen azt állítja, hogy manipulált felvételről van szó.

A Google ellenállása könnyen a YouTube blokkolásához vezethet Törökországban. Nem ez lenne az első nemzetközi szolgáltatás, amit betiltanak. Múlt héten a Twittert blokkolták, miután a miniszterelnök a közösségi oldalak kiirtásával fenyegetett a helyhatósági választások előtt.

Erdogan már korábban jelezte, hogy a helyhatósági választások után fel fog lépni a politikai ellenfelei által nagymértékben használt közösségi oldalak ellen, egyebek mellett a Facebook és a YouTube betiltásával fenyegetőzött. Az ellenzék szerint a lépés diktatúrához vezet és a török elnök, Abdullah Gul is elítélte a fenyegetőzést. Ez utóbbit ráadásul Twitteren tette.

Törökországnak a múltban sem volt felhőtlen a viszonya a YouTube-bal, 2007-2010 között már be volt tiltva, mert nem távolítottak el olyan videókat, amelyek sértették Törökország alapítójának, Musztafa Kemal Atatürknek az emlékét.