Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google nem hajlandó lefeküdni a törököknek

2014.03.24. 08:59

A Google nem vesz le YouTube-videókat a török kormány kérésére. A kormány által kifogásolt videókban a kormány korrupciójáról van szó, és ez természetesen nem tetszik Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök által vezetett kormánynak.

A török hatóságok az elmúlt hetekben több kéréssel bombázták a Google-t, hogy blokkoljanak bizonyos videókat. Az ügyet ismerők szerint a Google azért utasította vissza ezeket a kéréseket, mert jogilag nem tartja megalapozottnak.

Az egyik videóban egy hangfelvétel hallható, amelyben Erdogan miniszterelnök azt mondja fiának, hogy rejtse el a pénzt a nyomozók elől. A videót milliók látták már, de Erdogan természetesen azt állítja, hogy manipulált felvételről van szó.

A Google ellenállása könnyen a YouTube blokkolásához vezethet Törökországban. Nem ez lenne az első nemzetközi szolgáltatás, amit betiltanak. Múlt héten a Twittert blokkolták, miután a miniszterelnök a közösségi oldalak kiirtásával fenyegetett a helyhatósági választások előtt.

Erdogan már korábban jelezte, hogy a helyhatósági választások után fel fog lépni a politikai ellenfelei által nagymértékben használt közösségi oldalak ellen, egyebek mellett a Facebook és a YouTube betiltásával fenyegetőzött. Az ellenzék szerint a lépés diktatúrához vezet és a török elnök, Abdullah Gul is elítélte a fenyegetőzést. Ez utóbbit ráadásul Twitteren tette.

Törökországnak a múltban sem volt felhőtlen a viszonya a YouTube-bal, 2007-2010 között már be volt tiltva, mert nem távolítottak el olyan videókat, amelyek sértették Törökország alapítójának, Musztafa Kemal Atatürknek az emlékét.