Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Digitalizálják a Vatikán könyvtárát

2014.03.25. 10:07

A Vatikán újabb nagyszabású digitalizálási programot indított el március 20-án, amikor bejelentették, hogy a japán NTT Data cég közreműködésével körülbelül másfél millió oldalnyi kéziratot digitalizálnak a pápai könyvtár 82 ezer tételét, mintegy 41 millió oldalt tartalmazó gyűjteményéből, majd ezeket közzéteszik az interneten. Ez a mostani projekt négy évig tart, és később tárgyalnak az esetleges meghosszabbításáról.

A 15. században alapított vatikáni könyvtár egyike a világ legfontosabb gyűjteményeinek, a fentieken kívül 1,6 millió könyvet őriznek, emellett nagy és kiemelkedő értékű érme- és képgyűjteménnyel rendelkeznek.

Jean-Louis Brugues, az intézmény könyvtáros-levéltárosa a bejelentéskor közölte, hogy a most feldolgozandó anyagok között lesznek a felfedezések kora előttről származó amerikai és ázsiai kéziratok, de például egy ritka, körülbelül 400 körül keletkezett, Vergilius verseit tartalmazó manuszkriptum is.

A nagyjából háromezer kéziratot feldolgozó négyéves projekt várható költsége 18 millió euró, az NTT a technikai felszerelést és szakemberei munkáját díjmentesen biztosítja. A japán cég nemcsak a konkrét projekthez nyújt segítséget, hanem komplett cselekvési tervet és szakmai útmutatót készítenek a könyvtár számára a jövőbeli digitalizálási programokhoz is (ebbe természetesen beleértve a formátumokra, a metaadatok kezelésére, az adatbázisok kiépítésére, valamint a netes megjelenésre vonatkozó ajánlásokat is).