Aliz
6 °C
14 °C

Ezért biztos, hogy lezuhant a maláj gép

2014.03.25. 12:03

Egy műholdas kommunikációs szolgáltató adatainak köszönhetően most már biztos, mi volt a tragikus véget ért Malaysia Airlines 370 végső állomása: a hibahatár plusz-mínusz 100 mérföld (160 kilométer). Az utolsó adat pedig egyértelműen az Indiai-óceán déli részének közepéről származik.

Az eredmények egy Doppler-eltolódásra épülő tudományos modellből származnak: egy másik járat, az MH377-es jeleit követték az Inmarsat mérnökei, így tudták beazonosítani az eltűnt gép hozzávetőleges helyét.

A gép jeleit az 1996-ban pályára állított Inmarsat–3 F1 műhold vette: az úgynevezett pingeket észlelték, amelyeket óránként automatikusan küld a gép rendszere. A vevő műholdnak nincs külön helymeghatározó rendszere, viszont geostacionárius pályán van (azaz tartja a Földhöz viszonyított pozícióját), a keleti hosszúság 64,5. fokán.

Aránylag fix pozíciójának köszönhetően a mérnököknek sikerült szűkíteniük a gép becsapódásának helyét a gép hozzávetőleges magassága, sebessége, a műhold helyzete és a jelek Doppler-eltolódása alapján. Az első elemzések szerint két helyen lehet: az egyik szárazföldön lenne, a másik pedig az óceánban. Előbbit a kutatók végül kizárták.

A további elemzésekhez a kutatók modelleztek: egy másik, ugyanolyan útvonalon közlekedő gép adatait vették figyelembe. Az így kapott adatokat összehasonlították az eltűnt MH370-es járattal, ebből kiderült, hogy a modell helyes.

A gép legutolsó jelei alapján az ausztrál és amerikai hatóságok már szűkíteni tudták a keresést. Centiméterre pontosan azonban ez a módszer sem tudja megmondani, hol végezte a gép.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?