Rémisztően sétál az óriási rákrobot

2014.03.25. 09:20

A világ legnagyobb, rákszerű robotja nem csalás, valóban képes a mozgásra, derül ki egy, a Youtube-on közzétett videóból. Az eddig főleg animációkon és fotókon mutatott robot látványosan araszol a felvételen, és bár még nincs teljesen kész, a 635 kilós szerkezet valószínűleg képes lesz végrehajtani a tavaszra tervezett próbamerülést.

Crabster CR200 sétál

A Crabster célja ugyanaz, mint az igazi rákoké: lassú araszolás a tengerfenéken. Csak míg a rákok táplálkoznak, párzanak és szaporodnak, addig a Crabster kincsekre vadászik, tudományos méréseket végez, illetve kereskedelmi célokat lát el.

Ilyen sokoldalú feladatkörhöz csúcstechnológiára van szükség, és a Crabster ebben is remekel. Ahogy az infografikán is látható, a robotbúvár távvezérelhető, 11 kamerát szereltek rá, akusztikus vízáramlás-figyelője és profi radarjai vannak. Az akusztikus kamera segítségével például zavaros, sötét vízben is kitűnően tájékozódhat.

A Crabstert az Ocean Science and Technology koreai kutatóintézetének mérnökei tervezték és építették. Az első próbamerüléseket tavaly nyáron végezték el a járművel. Idén tavasszal végzik el a mélységi próbamerüléseket; a teszt során a Crabster 200 méterrel merül majd a víz alá.  • Hírek
  • Hírek