Judit
2 °C
7 °C

Szavazzon Ön is a NASA új űrruhájára!

2014.03.25. 15:35

A NASA nyilvánosságra hozta új generációs Z2 űrruháinak terveit, amely a 2012-es Z1 folytatása. Ez az első olyan űrruha, amit kifejezetten égitestek meghódítására terveztek, és tesztelni fognak teljes vákuumban. 

A tervezéshez és létrehozáshoz háromdimenziós lézert és 3D nyomtatott hardvereket használnak. A dizájntervek 4,4 millió dollárért készülnek: a projekt még 2013 áprilisában indult, és a tervek szerint legalább 18 hónapig tart. A tervek szerint a ruha önmagában 65 kilogrammot nyom majd.

Az űrruhába bekerül a NASA fejlett úgynevezett élettámogató rendszere (Portable Life Support System), amelyet a Johnson Space Center fejleszt: ebbe hordozható módon bekerül például az oxigénszabályozó rendszer, nyomásszabályozás, szén-dioxid eltávolító. 

Ez az első alkalom, hogy az űrügynökség nemcsak a funkcionalitással, hanem a kinézettel is törődik. Most bárki szavazhat a ruhákra: a hivatalos weblapon három (viszonylag hasonló) lehetséges dizájn közül lehet választani (már amikor működik az oldal).

Ha éppen nem működne a NASA szavazógépe, itt is válaszolhat. A ruhák neve feljebb, a képek alatt.

Ön melyik űrruhát viselné szívesen?

 • 2557
  Technology
 • 2364
  Mindegy, csak működjön
 • 985
  Biomimicry
 • 544
  Trends in Society

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?