Friderika
12 °C
29 °C

Szavazzon Ön is a NASA új űrruhájára!

2014.03.25. 15:35

A NASA nyilvánosságra hozta új generációs Z2 űrruháinak terveit, amely a 2012-es Z1 folytatása. Ez az első olyan űrruha, amit kifejezetten égitestek meghódítására terveztek, és tesztelni fognak teljes vákuumban. 

A tervezéshez és létrehozáshoz háromdimenziós lézert és 3D nyomtatott hardvereket használnak. A dizájntervek 4,4 millió dollárért készülnek: a projekt még 2013 áprilisában indult, és a tervek szerint legalább 18 hónapig tart. A tervek szerint a ruha önmagában 65 kilogrammot nyom majd.

Az űrruhába bekerül a NASA fejlett úgynevezett élettámogató rendszere (Portable Life Support System), amelyet a Johnson Space Center fejleszt: ebbe hordozható módon bekerül például az oxigénszabályozó rendszer, nyomásszabályozás, szén-dioxid eltávolító. 

Ez az első alkalom, hogy az űrügynökség nemcsak a funkcionalitással, hanem a kinézettel is törődik. Most bárki szavazhat a ruhákra: a hivatalos weblapon három (viszonylag hasonló) lehetséges dizájn közül lehet választani (már amikor működik az oldal).

Ha éppen nem működne a NASA szavazógépe, itt is válaszolhat. A ruhák neve feljebb, a képek alatt.

Ön melyik űrruhát viselné szívesen?

 • 2557
  Technology
 • 2364
  Mindegy, csak működjön
 • 985
  Biomimicry
 • 544
  Trends in Society