Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feloldják a Twitter tiltását Törökországban

2014.03.26. 13:15

Elrendelte egy ankarai bíróság szerdán, hogy oldják fel a Twitter internetes közösségi portál hazai hozzáférésének tiltását – írja a török média. „Az intézkedés ellentétes a jogállamiság elveivel” - idézte a bíróság szerdai indoklását a CNN-Türk televízió.

A török távközlési hatóságok múlt csütörtök este tették hozzáférhetetlenné a Twittert a törökországi internetezők számára, néhány órával azután, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő azzal fenyegetőzött, hogy gyökerestől kiirtja Törökországban az online közösségi hálózatokat, ahol gyorsan terjedtek a kormányzatot érintő korrupciós vádakkal kapcsolatos tartalmak.

Törökországban a hét végén helyhatósági választásokat tartanak, és a kormány szerint ellenzéki csoportok a kabinet lejáratására használják a közösségi portálokat. A mikroblog betiltása miatt uniós bírálatok özöne zúdult Törökországra, ellenzéki pártok és több civil szervezet fordult bírósághoz az ügyben. Saját Twitter-profilján maga a török államfő is elítélte a mikroblog tiltását.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a távközlési hatóság teljesíti-e a bíróság határozatát. A hatóság fellebbezhet a döntés ellen, de elvileg köteles lenne a Twitter hozzáférésének letiltását feloldani addig is, amíg a fellebbviteli bíróság elbírálja kérvényét. Sok internetezőnek mindenesetre nem okozott gondot az utóbbi napokban a hatósági tilalom megkerülése.