Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Microsoft közzéteszi a DOS forráskódját

2014.03.26. 09:04

A redmondi cég sikerének alapja volt ez a két program az 1980-as években – ma már viszont múzeumi relikviának számítanak. A Microsoft hivatalos blogjában jelentette be ma Roy Levin a kutatói csapat nevében, hogy a számítástechnikai legértékesebb emlékeinek megőrzésében kiemelt szerepet játszó Computer History Museum segítségével megosztják a nyilvánossággal az MS-DOS és a Word for Windows, a vállalat történetének két kiemelkedő sikerterméke forráskódját – legalábbis a korai változatokét: az 1982-es MS-DOS 1.1-et, illetve az 1983-as 2.0-t.

A két szoftver 1980-as években futott be nagy karriert. Különösen a DOS vált ikonikussá, mivel Bill Gates ezzel, az IBM részére készített programmal indította meg a Microsoftot felfelé – saját gyártásban PC-DOS néven, majd később licencelve MS-DOS néven kínálták.

A lemezes operációs rendszerre tervezték meg aztán az 1983-ban megjelent Word szövegszerkesztőt, melynek a Word for Windows változata 1989-ben jelent meg.

A forráskódok a Computer History Museum honlapjáról tölthetőek le, amikor éppen működik az oldal.