Virtuálisvalóság-sisakot vett a Facebook

2014.03.26. 07:14

Érdekes fordulatot hozhat a VR-sisakok történetében, hogy a Facebook kedden bejelentette: 2 milliárd dollárért felvásárolja a technológia egyik vezető fejlesztőjét, az Oculus VR-t. A kaliforniai startup leghíresebb terméke egy olyan, sisakként viselhető, speciális kijelző, az Oculus Rift, ami egyfajta virtuálisvalóság-szimulátor. Az eszköz lényege, hogy egy nagy felbontású (jelenleg 1080p-s, de a végleges változatban még ennél is nagyobb) kijelzőt tesznek a felhasználó szeme elé, a sisakra szerelt kamera pedig abban segít, hogy a fej elmozdulását követve, annak megfelelően mozgassa a képet a programon belül is.

Oculus Facebook Rift reakciók

A Rift kifejlesztéséhez szükséges tőkét a társaság közösségi finanszírozással szedte össze a Kickstarteren. Az ötlet népszerűségét jól mutatja, hogy az eredeti célösszeget, 250 ezer dollárt a kampány indítása után négy óra alatt sikerült elérni, és a számláló végül majdnem tízszeres, 2 millió 437 ezer dolláros sikert mutatott. A hírek szerint a projekt más befektetőktől összesen 75 millió dollárt kapott.

Egy ilyen sisak azonban nemcsak a videojátékokban jön jól, a virtuális valóság segítségével szinte minden megváltoztatható, amit ma a számítástechnika felhasználói oldalával kapcsolatban megszoktunk. Pont ez az, ami miatt Mark Zuckerbergnek, a Facebook fejének is megtetszett az ötlet. „Az Oculus megváltoztathatja azt, ahogy dolgozunk, játszunk és kommunikálunk” – indokolta a vásárlást egy interjúban. A felvásárlásról kiadott keddi közleményben a Facebook azt írja, hogy a most szerzett technológiát az élet több területén is bevezetnék majd, a kommunikáció, a média és a szórakoztatás mellett az oktatásban, illetve egyéb területeken is megjelenhetnek majd kapcsolódó termékek.

„A jelen a mobileszközökről szól. Mi most a jövőre készülünk fel” – egyértelműsítette Zuckerberg a felvásárlás elsődleges célját. A tranzakció természetesen nem készpénzben történt, úgy csak 400 millió dollár cserél gazdát. A fennmaradó részt Facebook-részvények adják, egészen pontosan 23 millió darab, ami jelenleg 1,6 milliárd dollárt ér. Az Oculus munkatársai még 300 millió dollárra számíthatnak, ha elérnek bizonyos, egyelőre nem részletezett célokat.

Az Oculus Rift még nem piackész, 75 ezer előrendelés várja a konkrét megjelenést, ezek viszont a Facebook szerint nem a végtermékre, hanem a fejlesztői változatra szólnak, vagyis ezek segítségével fejlesztik majd ki azokat az alkalmazásokat a cégek, amikkel a mindennapi életben is használhatjuk majd a sisakot. Az eszköz valószínűleg elérhető áron kerül majd forgalomba: a Kickstarter-kampányban 300 dollárt kértek attól, aki azért állt be támogatónak, hogy az elsők között jusson hozzá a sisakhoz.

További érdekesség, hogy a felvásárlás következményeképp John Carmack, a játékvilág egyik legendás alakja is Facebook-alkalmazott lesz. Carmack az Oculus technológiai vezetője, korábban olyan játékokon dolgozott, mint a Wolfenstein 3D, a Doom vagy a Quake, általánosabban fogalmazva tulajdonképpen forradalmasította a játékvilágban alkalmazott, háromdimenziós megjelenítést. A hírek szerint amellett, hogy az Oculus összes dolgozója megtarthatja az állását és a korábban betöltött pozícióját, a cég pedig a Facebookon belül, de önállóan dolgozhat majd, és továbbra is főleg a játékokra koncentrálhat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM