Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kínában is divat a spam-sms

2014.03.27. 16:28

Az elmúlt hónapban több mint másfél ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok Kínában mobiltelefonos spamüzenetek terjesztése miatt – írja a Hszinhua hírügynökség. A februárban indított országos kampány során a hatóságok kifejezetten olyan illegális mobilállomásokra csaptak le, melyek SMS-szemétnek számító csaló spamüzenetek tízezreinek küldésére szakosodtak. A rajtaütések során több ezer darabból álló felszereléseket koboztak el a közös akciót végrehajtó kormányzati szervek és rendőrök, és több mint 1 500 embert vettek őrizetbe.

A spamüzenetek célja többnyire az azt megkapó mobilozók becsapása, bankkártyájuk adatainak, jelszavaiknak ellopása, pénzátutalások hamis információk közlésével való kikényszerítése. A modern technológia lehetővé teszi, hogy a csalók hivatalos számokról – így a mobilszolgáltatók vagy a nagybankok központi számáról – küldjenek üzenetet, legálisnak feltüntetve így az adatkérést. Az is gyakori, hogy a csalóka üzenetek egy „régi jó baráttól” vagy éppen a „főbérlőtől” érkeznek, akik kölcsönkérnek, illetve a lakbér új bankszámlaszámra való utalását kérik.

A becslések szerint az 1,2 milliárd kínai mobilozó évente több száz milliárd spamüzenetet kap telefonjára. A Sogou internetes keresőportál egy korábbi tanulmánya szerint ezek csaknem kétharmada reklám, melyből átlagosan naponta legalább egy érkezik a felhasználók készülékeire. A csaló üzenetek az összes alig két százalékát teszik ki, ugyanakkor 2013 első hat hónapja során több mint 30 millió jüan (1,1 milliárd forint) anyagi kárt okoztak a hiszékeny telefonálóknak.