Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

A rejtett netre menekülnek a törökök

2014.03.27. 12:30

A török online cenzúra és a Twitter blokkolása felgyorsította a Tor nevű, népszerű proxihálózat és szoftvercsomag terjedését az országban. Pár nappal ezelőtt érték el a napi 10 ezer felhasznló per heti értéket, mostanra pedig még nagyobb ez az arány: ma már napi 10 ezren használják a hálózatot Törökországból. Ez azt jelenti, hogy mostanra 50 ezer török kerüli meg a cenzúrát csak a Toron keresztül.

Erdoğan török miniszterelnök a múlt héten a Twitter és a közösségi oldalak kiirtásával fenyegetőzött, majd nem sokkal később valóban blokkolták a mikroblogot. Mindez annak köszönhető, hogy a kormány korrupciójáról szóló hírek terjednek ezeken a fórumokon.

Szerencsére 2014-ben már nem nagyon van értelme egyes weboldalak cenzúrásának, a Toron keresztül például bárki virtuálisan az országon kívülről csatlakozhat az internetre. Persze az össze Tor-szervert is blokkolhatják az országban, ezért a projekt vezetői arra kérik a szimpatizánsokat, hogy saját gépeikkel segítsék a hálózatot: a Torhoz bárki csatlakozhat nemcsak felhasználóként, hanem kiszolgálóként is, ekkor az ő gépén is keresztülmegy a hálózat titkosított kapcsolatának egy része.