Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Játékrobot lesz az új magyar siker?

2014.04.04. 17:33

Csak egyetlen színt elgondolni tudnék,
amilyet nem látok soha

Weöres Sándor soraival adta meg a Smartmobil 2014 konferencia alaphangulatát Mérő László matematikus, és nehéz lenne ennél aktuálisabb idézetet találni. A csütörtöki rendezvény nem is a mobilokról szólt, hanem inkább az országszerte tomboló startupőrületről. Mindenki valamilyen soha nem látott új ötletet próbál megvalósítani, termékké formálni, és az előadók nagy része ehhez adott tippeket, tanácsokat, valamennyire a mobilok világában maradva.

Mérő László az üzleti világ kiszámíthatatlanságára figyelmeztetett: aki ezt az utat választja, annak nem a biológiai rendszerek kiszámítható Átlagisztánjában, hanem Extremisztánban kell boldogulnia. Ehhez pedig nem egyszerűen állóképesség kell, hanem antifragilitás, ami a törékenység ellentéte. Profitálni kell abból, hogy mindenki ártani akar nekünk.

Visszajáró aprók

Több tízezer forint volt egy jegy a Smartmobilra, de nagyon jó volt a felhozatal a frissen milliomossá vált cégalapítókból, és a magyar startup világ meghatározó személyiségei is jelen voltak. A Spofity és a Waze vezetői sem csak ledarálták az előadásukat, hanem zárásig ott voltak és bárkivel elbeszélgettek. Ez is az új üzleti kultúra része, hogy az ember visszaadja a tudását a közösségnek, a következő generációnak.

program creating 3.png

A kihívók pedig már ott toporognak az ajtón. A konferencián volt a diákoknak kiírt Microsoft Imagine Cup verseny hazai döntője, amelyet a RoboPhone nyerte el a zsűri tetszését.

Ez egy okostelefonról programozható lánctalpas robot, és a hangsúly nem a távirányítós gépen, hanem a mobilon futó alkalmazáson van. Azzal ugyanis pillanatok alatt, utasítások összefűzésével tudjuk megmondani a robotnak, hogy merre haladjon, így a gyerekek játékosan, gyorsan megtanulják a programozás alapjait.

Hasonlít az iskolákban használt Comenius Logo oktatóprogramra, de annál sokkal menőbb, mert a rajzolt teknős helyett egy valódi járművet vezérelhetnek a diákok.

A második helyezett pedig a Tep projektje lett, akik a testmozgást kötötték össze a tamagocsival: ha a felhasználó nem mozog eleget, azzal megöli az alkalmazásban megjelenő virtuális cuki állatot. A csapat meglévő fitneszhardverekkel akarja összekötni a szoftvert, mert fölösleges lenne legyártani a nyolcvanadik lépésszámlálót. A Tep mobilos alkalmazása hamarosan a boltokban is megjelenhet, mert a verseny előtti napon készültek el vele.

Képernyőfotó 2014-04-04 - 19.04.46.png

Idén először az Imagine Cup hazai versenye nem az elmúlt tíz évben megszokott menetrendet követi. Előválogatást végeztek, és a 22 jelentkezőből kiválasztott 6 csapat három hónapos felkészítő képzésen vett részt Záboji Péter, az European Entrepreneurship Foundation alapítójának vezetésével. „Lassan már minden utcasarkon van egy startupverseny, de azt láttuk, hogy nincsenek elég jól előkészítve” - mondta Záboji.

Félre kell tenni az ötletgyártást. Nem erre van most szükség, hanem azt kell megmutatni, hogy milyen fejlődést lehet elérni három hónap alatt.

A képzés eredménye magáért beszélt, még a legfiatalabb, 16 éves gimnazistákból álló RedMenta csapat is profin be tudta mutatni a tanároknak szóló megoldásukat, amellyel gyorsan lehet dolgozatokhoz feladatsorokat összeállítani. Úgy gondolják, hogy az felhőalapú dolgozatszerkesztővel nagy terhet vesznek le a tanárok válláról, akiknek több idejük jut más tevékenységekre. 

Padból a katedrára

Mekkora a jelentősége egy ilyen versenynek? Erre a tavalyi résztvevők adtak választ: a Sopreso tavaly csak előadott, most viszont már befektetői segítséggel építi a konferenciák előadóit segítő eszközét, amit ott a helyszínen is ki tudtunk próbálni. Ennél is tanulságosabb a Statzup sztorija, akik tavaly másodikak lettek az Imagine Cup döntőjén, és már hónapok óta fut az MLSZ, az OTP és a Magyar Telekom támogatásával elindított fantáziafutball játékuk. Éppen a konferencián jelentette be Oszkó Péter, az AVEC akcelerátor program vezetője, hogy egy nagyobb összeget fektettek be a Statzupba, és ennek köszönhetően a csapat magasabb sebességfokozatra tud kapcsolni. Fő célkitűzésük, hogy a hazai sikerre építve milliós nemzetközi felhasználói tábort tudjanak építeni a futball világbajnokság idején. 

Oszkó Péter néhány titkot is elárult arról, hogy ők miként választják ki az ígéretes cégeket, amelyekbe szerintük érdemes pénzt fektetni. Először is nem a befektetőnek kell tetszeni, hanem a felhasználóknak és a vevőknek. Az AVEC szakértői nem az ötletet, hanem a piacot, a terméket és a csapatot elemzik, mielőtt pénzt adnának egy projektre. Arra kíváncsiak, hogy a támogatásokat kereső startup fel tudja-e mérni a piacot, miként reagál a változásokra, és hogyan jutott el a termékig. Befektetést pedig nem az ötletek megvalósításhoz kell kérni.

"Akkor van szüksége egy cégnek pénzre, amikor 2-es vagy 3-as sebességbe akar kapcsolni, és már nem az a kérdés, hogy egyáltalán jár-e a motor."

Most azonban óriási veszélyek leselkednek a szárnyait bontogató startupokra és a befektetőkre Oszkó szerint. 2015 december 31-ig rengeteg pénzt kell kihelyezni vállalkozásokhoz, és ha rosszul költenek, és néhány év után bedőlnek a támogatott cégek, akkor nem prosperáló gazdaság, hanem csak egy nagy sivatag marad az országban - fejtette ki Oszkó. A mobil technológia különösen veszélyes terület, mert napról napra jönnek ki az újdonságok, nincs még egy ilyen gyorsan változó környezet.

Út a milliárdokig

Egy új sikersztori is hallható volt, a bankipari mobilappokat gyártó IND alapítójától, Nyíri Józseftől; cégüket nemrég adták el a náluk sokkal nagyobb Misysnek. Történetükben több olyan tanulság van, amely ma már része a startupokról szóló tananyagnak.

  • teljesen más ötlettel kezdték, mint amivel végül befutottak
  • az alapító csapat változatos volt, köztük közgazdásszal, fejlesztővel és jogásszal is
  • több mint egy évtized alatt érték el, hogy a bankiparban komolyan vegyék őket

A Smartmobil 2014 konferencián rengeteg ötletet, pletykát, esettanulmányt, szakmai trükköt lehet megismerni, de az is kiderült, hogy az ötlet a megvalósítás nélkül nem keveset ér. Azt a soha nem látott színt valakinek vászonra is kell festenie.