A Pentagon kiborgolimpia fő támogatója

2014.04.07. 09:51

2016 októberében rendezik meg a zürichi Cybathlont, a szuperfejlett művégtagokat használó atléták nemzetközi versenyét. A projekt egyik fő finanszírozója a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), akik már korában is fejlesztettek robotokat, drónokat és egyéb high-tech eszközöket.

A versenyszámokat több kategóriába csoportosítják. Külön indulnak a szupermodern térdprotézisek használói, a műkarok viselői, a saját energiaforrású mesterséges vázzal (exoskeleton) élők, de lesz elektromostolókocsi-verseny, lesz az elektromosan stimulált izmokhoz tervezett versenyszám, és az új agy-számítógép interfészeket is tesztelni fogják.

A Cybathlon fő szervezője a svájci Svájci Nemzeti Kompetenciakutató Központ, de a DARPA is rengeteg támogatást nyújtott. A szervezetnek számos programja van, amivel nem csupán a harctéren dolgozó katonákat, de a háborúban lesérült veteránokat is támogatják. A DARPA sokféle mesterséges kart, lábat és külső vázat tervezett, hogy a veteránoknak minél kevesebb korlátozással kelljen együtt élniük. A Cybathlont nyilván jó lehetőségnek tartják az új fejlesztések tesztelésére.

A Cybathlonon minden kategóriában két aranyérmet lehet nyerni: az egyiket a versenyző kapja, a másikat a művégtagot fejlesztő konstruktőr.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM