Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A nagy filmstúdiók perlik a Megauploadot

2014.04.08. 11:50

A legnagyobb filmstúdiók közül hat perli szerzői jogok megsértése miatt a Megauploadot, és annak kitalálóját és működtetőjét, Kim Dotcomot, írja a BBC. A filmkiadók azt állítják, hogy 500 millió dollárt buktak a fájlmegosztó oldal ténykedése miatt. Kim Dotcom cáfolja a vádakat, hogy az oldala jogellenesen működött volna.

A minden idők legnagyobb kalózközpontjának kikiáltott Megaupload volt az egyik legnagyobb fájlmegosztó portál azelőtt, hogy amerikai hatóságok lekapcsolták 2012-ben. A hatóságok több száz szervert lefoglaltak, Dotcomot letartóztatták, félmilliárd dollár értékű szerzői jogsértéssel és pénzmosással vádolták. Ekkor a Megaupload-nak már nagyjából 150 millió regisztrált felhasználója volt. 

Fizetett felhasználók

A vádak szerint a Megaupload egy olyan ösztönzőrendszert működtetett, ami fizetett azoknak a felhasználóknak, akik népszerű tartalmakat töltöttek fel, például filmek, tévéműsorok kalózmásolatait, vagy más lopott kereskedelmi tartalmat - súlyos szerzői jogokat sértve ezzel. Akkor fizettek a felhasználóknak, ha mások legalább tízezerszer töltötték le a feltöltött tartalmaikat. 

“Hollywood azt állítja, hogy fizettünk azoknak, akik kalóz filmeket töltöttek fel. Ez hülyeség.” - cádolta Dotcom. A Megupload lekapcsolása után Dotcom egyébként elindított egy hasonlóan működő fájlmegosztó oldalt, a Megát, ami a mai napig működik.