16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Tableten is fut az új Ubuntu Linux

2014.04.18. 11:02

A Canonical kiadta az Ubuntu 14.04 operációs rendszer számítógépekre és szerverekre telepíthető változatait, valamint egy frissítést az okostelefonokra és tabletekre felrakható verzióhoz. A most kiadott Ubuntu egy Long Term Support (LTS) verzió, ami a vállalati felhasználóknak is érdekes lehet, mert ilyen csak kétévente készül, és öt éven át élvezi a Canonical támogatását. A félévente kiadott verziók kevésbé stabilak.

A tabletre és telefonra kiadott verziók nem hosszú távon támogatottak, tehát aki ezeket használja, annak gyakran kell majd frissítéseket letöltenie. Az eredetileg Androiddal kiadott Nexus 7 (2013) és Nexus 10 tabletekre feltelepíthető változat állítólag eléggé stabil, de csak rajongóknak és fejlesztőknek javasolják a kipróbálását.    

Most mindegyik Linux-gyártó cég azzal próbál új felhasználókat szerezni, hogy leállt a Windows XP támogatása, és még mindig a Linux a legolcsóbb alternatíva. Ez alól az Ubuntu sem kivétel, nem győznek kihangsúlyozni a cégeknek fontos új biztonsági funkciókat, a Windows fájlformátumokkal való kompatibilitást, és hogy a rendszer tartalmazza a nagyjából Microsoft Office-szerű ingyenes LibreOffice csomagot.

Bár az Ubuntu most veszteséges, mert sokat költ a telefonokon és tableteken futó rendszer kifejlesztésébe, a szerverbiznisz sok pénzt hoz a cégnek. Komoly távközlési cégek is használják a szerverszoftvereit (például a China Telekom és a Deutsche Telekom, hogy csak néhány óriáscéget említsünk).

Az Ubuntu 14.04 itt tölthető le  • Hírek
  • Hírek