Vendel
6 °C
19 °C

Egy algoritmus előre jelzi az Instagram-fotó népszerűségét

2014.04.25. 17:23

Ha valaki több lájkot szeretne Instagramra feltöltött fotójára, akkor meghatározott szabályok szerint kell eljárnia. Legalábbis Aditya Khosla, az MIT PhD-hallgatója szerint, aki azt állítja, hogy megtalálta azt az algoritmust, amely még a fénykép elkészülte előtt megmondja, mennyire lesz népszerű.

Ez a macskás fotó például csak 4,4 pontot kapott, pedig:

Az algoritmus figyelembe veszi a felhasználó követőinek a számát, a fénykép alatt megjelenő tagek számát és a fotó címének a hosszát is. Megvizsgálja a színeket, a fényképen megjelenő tárgyakat is.

Jó jel, ha a képen miniszoknya, élénk színek és emberek vannak. De nem szerencsés ha a miniszoknya rózsaszín vagy sárga, vagy csak egy tájképet töltünk fel. Aditya Khosla összesen 2,3 millió Flickrre feltöltött képet vizsgált meg ahhoz, hogy meg tudja határozni, mi tesz egy fényképet népszerűvé.

Még egy eszközt is készített azoknak, akik ez alapján szeretnék feltölteni a képeiket, ez a honlapján érhető el. A feltöltött képeket egy 1-től 10-ig terjedő skálán pontozza, ami azt mutatja, hogy nagyjából hány felhasználóhoz jut el a kép. Ha a szám 5, akkor 25, vagyis 32 felhasználó nézi meg naponta a képet, ha 6, akkor 26, vagyis 64 felhasználó.

Persze a számok nem teljesen pontosak, ezt maga Aditya Khosla is elismeri. A hallgató komolyan gondolja kutatását, a jövőben például olyan eszközt is szeretne fejleszteni, amely automatikusan kijavítja a fotó hibáit, hogy népszerűbbé tegye.