Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták a 30 éve elásott E.T. játékokat

2014-04-27T004543Z 883698699 TM4EA4Q1LJE01 RTRMADP 3 USA-VIDEOGA
2014.04.28. 10:26

Több évtizedes legendáról derült ki, hogy igaz, amikor munkások több száz ősrégi Atari-játékot találtak elásva Új Mexikóban, az Egyesült Államokban. Az Atari sírról egészen mostanáig nem volt egyértelmű, hogy létezik-e. A legenda szerint a játékgyártó több tucatnyi teherautó rakományát ásta el a sivatagban, hogy örökké eltüntessék szem elől a világ egyik legkevésbé sikeres játékának kikiáltott E.T.-t. A New York Times 1983-ban még a helyszínt is tudni vélte, Alamogordo mellett láttak nagyon sok teherautót ilyen rakománnyal.

A történetet nemrég felelevenítettük az Indexen is, amikor az 1983-as játékipari válságról írtunk. Az Atari temérdek pénzt, körülbelül 20-25 millió dollárt, fizetett a film licencjogaiért, de mivel a játéknak karácsonyra a boltokba kellett kerülnie, Howard Scott Warshaw, a játék programozója mindössze hat hétig dolgozhatott az Atari 2600-ra készült átiraton. Bár a játék viszonylag sikeres volt – a film népszerűségének köszönhetően másfél milliót adtak el belőle –, a több millió eladatlan példányt az Atari kénytelen volt bezúzatni a megmaradt Pac-Man kártyákkal és az eladatlan konzolokkal együtt. A betonba öntött műanyagtörmeléket a nevadai sivatagban ásták el (más verziók szerint nem elásták, hanem kisebb hegyet emeltek az eladatlan termékekből).

Most egy dokumentumfilm munkásai találták meg az elásott játékokat, először csak Atari-logós dobozokat találtak, majd egyre több kazetta került elő. Több mint kétszáz helybeli és játékfanatikus gyűlt a Alamogordóba szombaton, hogy megnézzék, ahogy kiemelik az E.T. The Extraterrestrial példányait (egyelőre nem tudni, mennyit találtak).

A CNN megszólaltatta Howard Scott Warshawt is, szerinte az, hogy egy 32 évvel készített játék még mai örömöt okoz, elégedetté teszi. Nem gondolja, hogy ez a világ legrosszabb játéka, de valójában tetszik neki, hogy az emberek így emlegetik.