Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Leleplezték a Szilícium-völgy titkos paktumát

2014.04.29. 10:51

A Szilícium-völgyben nem is volt annyira szabad a munkaerőáramlás, mint gondolnánk. A legnagyobb techcégek ugyanis megállapodtak egymással, hogy nem szipkázzák el egymás elől a fejlesztőket. Ezzel biztosították, hogy ne veszítsék el az értékes és jó fejlesztőket, ha egy másik cég ráígér a fizetésükre.

A megállapodás léte nem annyira meglepő, de most először vannak bizonyítékai is annak, hogy a paktum valóban létezik, vagy legalábbis létezett. Egy volt Google-alkalmazott nyilatkozott a most már peres szakaszba jutott botrányról. Maga a per nagyjából 64 ezer embert érint, azokat, akik az elmúlt években olyan cégeknél dolgoztak, mint a Google, Apple, Intel és Adobe.

A volt Google-alkalmazott nem keresett rosszul, évi 250 ezer dollárt vitt haza, plusz részvényopciója is volt. Ő maga is elismeri, nem azért perli volt cégét, mert anyagilag rosszul járt volna, maga az eljárás az, ami nem tetszett neki.

A perben bemutattak például egy olyan levelezést, amely egy tipikus esetről szól. A Google fel szeretett volna venni egy francia fejlesztőt, Jean-Marie Hullot-t, aki korábban az Apple-nél dolgozott és az iPhone alapjain dolgozott. Hullot és néhány kollégája egy évvel korábban hagyta ott az Apple-t és a Google párizsi irodája fel is vette a kapcsolatot az érintettekkel.

Mielőtt azonban bármilyen döntés született volna, a Google még le akarta ellenőrizni, hogy mit szól az egészhez Steve Jobs Apple-vezér. Biztosak akartak lenni abban, hogy áldását adja a folyamatra. Hullot szerencsétlenségére azonban Jobs nem járult hozzá, így hiába ígérte meg korábban a Google a fejlesztőnek a szerződést, nem lett belőle semmi.

Steve Jobs a következőt írta:

Alan,

Nagyon ajánljuk, hogy ne vegyétek fel ezeket a fiúkat.

Steve

Steve Jobsnak természetesen megvoltak a maga indokai, miért nem akarta a konkurenciánál látni volt fejlesztőit. Talán Hullot annyira jó fejlesztő volt, vagy túl sokat tudott az iPhone belső munkálatairól. Akárhogy is, a Google-nak nem lett volna szüksége az Apple engedélyére ahhoz, hogy alkalmazzák a fejlesztőt, mégis lefeküdtek Steve Jobsnak.

Ez nem egyedi eset volt, számtalan ilyen történt az elmúlt években. Természetesen senki nem nyilatkozott ezekről hivatalosan, hiszen az ilyen megállapodások illegálisak. Mégis tartották magukat ehhez a nagy techcégek vezérigazgatói, nem vették fel egymás alkalmazottait vagy volt alkalmazottait.