Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Brutális kártérítést fizet a Samsung az Apple-nek

2
2014.05.05. 11:54

A San Jose-i szövetségi bíróság 119,6 millió dolláros kártérítést ítélt meg az Apple-nek a Samsunggal szemben. Az Apple eredetileg kétmilliárd dollárt követelt a Samsungtól, amiért engedély nélkül felhasználta az egyik szabadalmukat: a telefon érintőképernyőjének egyujjas feloldását (slide to unlock).

Az ügyben korábban több európai bíróság is úgy látta, hogy az egyujjas képernyőfeloldás nem az Apple találmánya, de ezúttal jogerős ítélet született. A BBC cikke arra is kitér, hogy a bíróság a Samsungnak is megítélt 158 ezer dollár kártérítést, amit az Apple-nek kell fizetnie.

Az Apple eredetileg kétmilliárd dollárt követelt a Samsungtól; egyszer már született egy ítélet, ami 930 millió dollár megfizetésére kötelezte őket. A cég azonban fellebbezett, így nem született jogerős döntés. 

Bár a mostani ítélet hagyományos mércével kirívó büntetésnek számít, nehéz úgy tekinteni erre a végeredményre, mint az Apple nagy győzelmére. Ez az összeg kevesebb mint 10 százaléka annak, amit az Apple követelt, és valószínűleg nem sokkal több annál, mint amennyit az Apple a pereskedésre költött.

– értékelte a bíróság mostani döntését Brian Love, a Kaliforniai Egyetem jogászprofesszora.