Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Az Amazon szabadalmi trollá változott

2014.05.09. 10:48
Tényleg.

Egészen elképesztő dolgokat lehet Amerikában szabadalmaztatni az emailbe ágyazott linkektől kezdve a podcastokig, a jelenségnek neve is van már egy ideje: patent trolling.

A szabadalmi jogokkal lehet nagyban játszani, ahogy a Samsung és az Apple öli egymást a lekerekített szögletes ikonokért és az érintőképernyő-technikáért, és lehet kicsiben is, ahogy nyerészkedő feltalálók próbálják évtizedekkel korábban bejegyzett ötleteiket frissíteni, hogy azok lefedjenek valamilyen közkedvelt mai szolgáltatást (mint például a podcastokat magáénak gondoló rádiós, aki 1996-ban a kazettára felvett hírek szabadalmával perelné most milliókra a legnagyobb amerikai szolgáltatókat).

A patent trolling vonatára ült fel most az Amazon is. Fotós blogokon kezdett terjedni a hír, hogy az Amazon stúdió beállítás néven levédette a fehér háttér előtt fotózást. Ha ez így nem mond sokat, akkor segítünk:

A szabadalom pontosan rögzíti, milyen stúdióelrendezés számít az Amazon szellemi termékének, és még a fotózás menetét is leírja. A gond csak az, hogy a tárgyfotók bárhol a világon ugyanezzel a módszerrel készülnek, nagyjából mióta tárgyfotók készülnek.

Az Amazon szabadalma a következő:

  • A tárgy homogén, fehér háttér előtt szerepel
  • Állványon vagy asztalon kiemelt téma
  • Aktív megvilágítás a tárgy mögötti háttérre
  • Aktív megvilágítás szemből a tárgyra
  • Ezenkívül rögzít pár technikai adatot is, mint a lámpák dőlésszöge,  a fényképezőgép beállításai és a fotózáshoz használt objektív tulajdonságai.

A fotózás menete pedig pontosan (!) így néz ki:

  • Hátsó lámpák bekapcsolása
  • Első lámpák bekapcsolása
  • Tárgy elhelyezése a tárgyfotós asztalon 
  • Képkészítés

Attól nem kell tartani, hogy holnaptól az Amazon emberei bekopogtatnak minden stúdióba, és leszaggatják a fehér háttereket, ha valaki hamarabb kapcsolja be a hátsó lámpákat mint az elsőket. Valószínűleg perek sem indulnak majd a fehér háttér előtt otthon lefotózott almáért, de azt egyelőre mindenki csak találgatja, miért nem lehetett ezt az eljárást egyszerűen csak körbeküldeni a cégnek dolgozó fotósok között, és miért kellett belőle szabadalmat csinálni.

A bejegyzésnek az lehet az egyetlen logikus magyarázata, hogy az Amazon így próbálja majd a saját vagy a kiemelt termékeit megkülönböztetni a oldalain, vagy így próbálnak fellépni a termékeiket másoló kamuoldalak ellen.

Vagy tényleg végigperlik a világot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!