3 centis lyukat is begyógyít egy új műanyag

2014.05.13. 16:52

Az önmagukat gyógyító műanyagok már hétköznapi tárgyakon is megjelentek, például az LG egyik menő okostelefonjának a hátlapja is el tudja tüntetni a vékony karcolásokat. A Science tudományos lapban bemutatott új műanyag azonban ennél sokkal komolyabb dolgokra is képes: 3 centiméteres lyukak is úgy eltűnnek, mintha soha ott sem lettek volna.

A kisebb sérüléseket begyógyító műanyagok általában egy kicsit megolvadnak és újraformálódnak, így tüntetik el a karcolásokat. Ez egészen biztosan nem működne egy akkora lyuk esetében, amin átférne a hüvelykujjunk, hiszen ott sok anyag elvész, nincs mit újraolvasztani.

Ezért azt találták ki az Illinoisi Egyetem kutatói, hogy valamiképpen oda kell szállítani a pótlást. Az általuk kitalált öngyógyító módszer egyszerre kémiai és mechanikai. Olyan polimert hoztak létre, amelyben az emberi érrendszerhez hasonló vékony vénák húzódnak. Ezek szállítják a helyére a helyreállításhoz szükséges anyagokat.

Amikor a műanyagon törés keletkezik, a felszakadó vénákból elkezdenek kiáramlani az anyagok, egészen addig, amíg be nem fedik a sérülést. Két kémiai reakció követi egymást: először egy gél jön létre, majd az egész megszilárdul, mint az élőlények sebein a heg.  • Hírek
  • Bankszámla