Rövid időre blokkolták a Facebookot Thaiföldön

2014.05.29. 13:20

A thaiföldi kommunikációs minisztérium szerda délután rövid időre blokkolta a Facebook elérhetőségét. Arra hivatkoztak, hogy az ország katonai vezetése kérte erre őket. A junta azonban technikai hibát emleget.

Üzenetek ezreit küldték tegnap délután a thai facebookozók twitteren, emailen és cseten, amelyben arról tájékoztatják a világot és külföldi ismerőseiket, hogy blokkolják a Facebook elérését. A milliók által használt közösségi háló harminc percen keresztül nem volt elérhető.

Az oldal nem elérhető - mutatja egy bankoki férfi telefonja kijelzőjét 2014. május 28-én.
Az oldal nem elérhető - mutatja egy bankoki férfi telefonja kijelzőjét 2014. május 28-én.
Fotó: Nicolas Asfouri

A minisztérium egyik magasrangú tisztviselője elismerte, hogy blokkolták a Facebook elérhetőségét. Az egyre több kritikát szerették volna leállítani, amelyek a katonai junta hatalomátvételéről szólnak.

Surachai Srisaracam azt mondta a Reutersnek, hogy a Facebook blokkolása után tárgyalásokat kezdeményeztek a többi közösségi oldallal, a Twitterrel és az Instagrammal. A céljuk, hogy valamilyen együttműködést alakítsanak ki velük. A kritikus hangok leállítását szeretnék elérni.

A hatalom ellen kisebb ellenállások kezdenek kialakulni, főleg a közösségi oldalakon. A junta ugyanis megtiltotta a gyűléseket, estére kijárási tilalmat rendelt el, a nyomtatott médiának pedig mindenféle kritikai hangnemet megtiltott. Több külföldi csatornát is betiltottak, mint a CNN, BBC, Al Jazeera.

Demonstráció Bankokban, 2014. május 28-án.
Demonstráció Bankokban, 2014. május 28-án.
Fotó: Nicolas Asfouri / AFP

A Facebook azonban csak fél óráig volt elérhetetlen. Miután feloldották a blokkolást, a katonai junta tagjai azonnal megjelentek a helyi tévében és azt állították, hogy nem volt semmiféle blokkolás, csak technikai hiba okozta a jelenséget.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM