Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Facebook-fiókkal kémkedtek iráni hekkerek

2014.05.30. 11:01

Egy három évig tartó programban hamis Facebook-fiókok sokaságát és nem valódi híroldalakat hozták létre iráni hekkerek. A cél, hogy amerikai, izraeli és más országok katonai és politikai vezetők után kémkedjenek.

Egy biztonsági cég, az iSight Partners állítja ezt, szerintük a célpontok között amerikai tábornokok, jogalkotók és nagykövetek is vannak, valamint az afgán, brit, iraki, izraeli, szaúdi és szíriai követség személyzetét is figyelhetik.

000 Nic6223152
Fotó: Behrouz Mehri / AFP

A cég nem azonosítja az áldozatokat és azt sem tudja megmondani, hogy milyen adatokat sikerült az irániaknak ellopniuk. A hekkerek egyébként a kormányzati és vállalati hálózatokat, illetve a diplomáciai tárgyalásokat és fegyverrendszereket figyelték.

A módszer a következő volt: hat hamis személyazonosságot alkottak, akik a NewsOnAir.org nem létező újságnak dolgoztak. Ez az újság a Associated Press, BBC, Reuters és más híroldalak anyagait használta. A hekkerek ezen kívül még nyolc másik személyiséget is létrehoztak, akik biztonsági cégeknek és egyéb vállalatoknak dolgoztak.

Hamis Facebook-fiókokat is létrehoztak, illetve más közösségi oldalakon is megjelentek. Ezeket a profilokat aztán mindenféle kreált személyes információval is feltöltöttek. Ezek után kezdték el keresni a célpontok barátságát. Először a célpontok barátait, kollégáit célozták meg, utána fordultak egyenesen a célponthoz.

A hekkerek mindenféle tartalmat küldtek a NewsOnAir.org oldalra mutatva, hogy elnyerjék az áldozatok bizalmát. Miután ez megtörtént, olyan linkeket is küldtek, amelyek megfertőzték az áldozatok számítógépeit. A jelentés szerint a 14 személyiséggel több mint kétezer embert sikerült elérni.

Lassan felépített akcióról van szó, a hekkerek észrevétlenek próbáltak maradni. Az iSight értesítette az érintetteket és a közösségi oldalakat, és természetesen az amerikai hatóságokat is. Az FBI szóvivője nem kommentálta a hírt.

A Facebook szóvivője azt mondta, hogy akkor fedezték fel a csoportot, amikor gyanús ismerősnek jelöléseket vizsgáltak az oldalon. Azóta már eltávolították az érintett fiókokat. A LinkedIn is vizsgálódik, a Twitter nem akart nyilatkozni, a Google pedig egyáltalán nem reagált a Reuters megkeresésére.  • Vennék
  • Hírek