Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt az NSA-álló email az internet otthonából

2014.06.02. 15:10

Egy éve másról sem olvashatunk a technológiai lapokban, mint arról, hogy az NSA milyen személyes adatokhoz fért hozzá, kit hallgatott le, kinek a forgalmát terelte el, és kinek a cégét vette meg kilóra. Egyértelmű, hogy az emailezés nincs biztonságban: az emailküldés alapvetően nem titkosított csatornákon folyik – a Google is csak pár hónapja tett lépéseket ezügyben –, a levelezéseinkbe bárki könnyedén beleolvashat, az NSA-nak és egyéb titkosszolgálatoknak pedig valószínűleg gyakorlópálya. 

Titkosított levelezők persze vannak, de ezek megbízhatósága is kérdéses: a botrány kirobbanása óta például bezárt a Lavabit, amit szivárogtató Edward Snowden is használt. A titkosítással nem is volt semmi baj, jól működött, az NSA viszont úgy döntött, jogi eszközökkel rábírják a tulajdonost, hogy adja ki a titkosításhoz használt kulcsokat, így pedig minden email olvasható lett volna. Inkább bezárt.

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: protonmail

Ezt próbálja elkerülni az MIT, a Harvard és a CERN (itt fejlesztették ki ugye a ma ismert internet technológiai alapjainak nagy részét) tudósainak új webes levelezője, a Protonmail: a cég Svájcban van, biztos, ami biztos, a titkosításhoz és a belépéshez pedig két jelszót kérnek, amiből az egyiket ők sem ismerik. 

A Protonmail a szólásszabadság fontos eszköze

– írták a fejlesztők az indulást bejelentő blogbejegyzésükben, és a mondatot komolyan is gondolják. A levelező automatikusan titkosít a protonmail.ch-s emailcímek között, de külső címzettnek is küldhetünk ilyen üzenetet, csak ismernie kell a jelszót, amivel feloldhatja a titkosítást. Szembemennek a Google filozófiájával: náluk nem tartanak örökké a levelek, a titkosított formátumúaknak lehet megadni időpontot, ami után olvashatatlanná válnak. 

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: protonmail

A szoftver az első bejelentkezésnél hozza létre a titkosításhoz szükséges kulcsokat, ezért nem lehet regisztrálni mobilról vagy tabletről: a folyamat erőforrásigényes: a tapasztalatok alapján csak pár másodperc, de régebbi gépeken akár percekbe is telhet, és a böngésző is lefagyhat közben. A legtöbb tableten és mobilon egyértelműen túl sok idő lenne (és talán nem is elég biztonságos a végeredmény). 

A webapp egyelőre csak angolul beszél, és meghívással érhető el, viszont úgy tűnik, pár napnál nem kell többet várni a bekerüléshez. Először nyilvános bétatesztelés volt, viszont túl sokan jelentkeztek. A felület könnyen kezelhető, a kontaktlistát viszont nem jegyzi meg automatikusan, csak ha erre kifejezetten utasítjuk. Van akinek ez is fontos biztonsági kérdés lehet, ezért a kicsit idegesítő beállítás.

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!
Fotó: protonmail

A Protomail nem fogja leváltani a Gmailt, de nem is erre való: csak száz megabájt tárhelyet kapunk, és egy hónapban összesen 500 üzenet küldhető vele, ezért érdemes megválogatni, kinek akarunk szivárogtatni.