Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fizetett orosz trollok gyalázzák Obamát

2014.06.04. 15:54

Egy orosz online marketingügynökség állítólag trollkampányt indított az Egyesült Államok ellen. Ennek célja, hogy a Kremlt támogató kommenteket írjanak amerikai fórumokra.

A témával foglalkozó anyagok első részét még hétfőn publikálta az Anonymous csoport. A dokumentumokat az Internet Research Agency (egy Putyinhoz szorosan kötődő szentpétervári cég) egyik alkalmazottja írta. Eszerint dollármilliókban mérhető összeget költenének egy fizetett online trollhadseregre, akiknek az lenne a dolguk, hogy Putyin-párti kommentekkel árasszák el többek között a New York Times, a Washington Post és a Buzzfeed fórumait.

A május 21-i jelentés szerint az Internet Research Agency kereskedelmi igazgatója, Szvetlana Bojko a trollprojekt próbafázisáról beszélgetett; az április 10-én kezdődő művelet első fázisára 75 ezer dollárt (16,8 millió forint) szántak.

A jelentés szerint a trollok eközben

  • több mint 2500 kommentet írtak 30 különböző híroldalra;
  • 1220 Twitter-bejegyzést írtak 12 különböző profil alól;
  • 85 bejegyzést tettek ki a Facebookra;
  • legalább 175-ször írtak egyelőre ismeretlen fórumokra;
  • készítettek öt bizarr, a Youtube-ra feltöltött videót.

Utóbbiakra érdemes külön is kitérni: ebből itt például megtudhatjuk, hogy az ukrán válság valójában az amerikaiak hibája.

Az új dokumentumokban a kampány tesztfázisának eredményeit elemzik.

A teszt eredményei alapján elmondhatjuk, hogy az átgondolt, érvelő kommentek, amik konkrét példákat és statisztikákat hoznak fel, észrevétlenek maradnak, míg a személyeskedő, agresszív kommentekre több reakció érkezik.

– áll a jelentésben. Erre mondjuk nem volt érdemes 75 ezer dollárt költeni, hiszen ezt bárki megmondja, aki három alkalomnál többször fórumozott életében.

Tudod, nálunk ritkák a négerek

Bojko szerint a trollok a New York Times, a Washington Post és az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó World Net Daily kommentszekciójában voltak a legsikeresebbek. Arra biztatta a trollokat, hogy koncentráljanak ezekre az oldalakra, illetve találjanak ki egy stratégiát a legnépszerűbb tartalomgyűjtő oldalakra, a Huffington Postra és a Buzzfeedre is.

A dokumentumok szerint a trollok keményen dolgoztak, hogy Amerika ellen fordítsák a közhangulatot; 40 különböző témában védték az orosz álláspontot. Obamát sem kímélték: a Twitteren az #obama címke használatával olyan kulcsszavakat népszerűsítettek, mint a "fuck obama", vagy az "ass obama". A legnépszerűbb felhasználói fiók, az @I_am_ass (nyers fordításban: @egy_segg_vagyok) 3363 követőt szerzett.

A trollok mindent megtettek, hogy ne nézhessék őket bérkommentelőnek. Egyesek amerikainak tettették magukat, annak ellenére, hogy ordító nyelvtani hibákat vétettek, és orosz kifejezéseket is beleszőttek a kommentjeikbe.