Vezeték ölte meg a vezeték nélküli netet

2014.06.04. 10:35

A Google megerősítette, hogy a Project Loon program egyik légballonja nekiütközött egy magasfeszültségű távvezetéknek Washingtonban, átmeneti üzemzavart okozva. Az NBC Newsnak a Google illetékese elmondta, hogy a vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosító ballon a tervezet leszállás közben sodródott neki a vezetéknek, helyi idő szerint hajnali 1 óra körül.

Bár a Google a légügyi hatóságoknak is bejelentette a ballon leszállását, az eszközöket sajnos nem tudják biztosítani landolás közben; a kiszámíthatatlan szélrohamokkal például nem tudnak mit kezdeni. A mostani üzemzavart reggel 6 órára sikerült elhárítani.

Az incidens valószínűleg nem vet jó fényt a Project Loonra, pedig a Google felkészült a hasonló esetekre, és több kutatást végeztek, hogy megakadályozzák a ballonbaleseteket. Ahogy a projekt hivatalos honlapján is írják, igyekeznek korábban kiválasztott, biztonságos területen landolni a ballonokkal. A ballonokat ejtőernyővel is fölszerelték, ami automatikusan működésbe lép, ha a jármű a vártnál gyorsabban ereszkedne.

A Google a ballonokkal a világtól elzárt, vagy rossz infrastruktúrájú helyekre juttatna vezeték nélküli internetkapcsolatot. A léghajókból komplett hálózatot építenének ki; az eszközök a sztratoszférában, magasan a kereskedelmi repülőjáratok útvonala fölött lebegnének.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport