Judit
3 °C
7 °C

Vezeték ölte meg a vezeték nélküli netet

2014.06.04. 10:35

A Google megerősítette, hogy a Project Loon program egyik légballonja nekiütközött egy magasfeszültségű távvezetéknek Washingtonban, átmeneti üzemzavart okozva. Az NBC Newsnak a Google illetékese elmondta, hogy a vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosító ballon a tervezet leszállás közben sodródott neki a vezetéknek, helyi idő szerint hajnali 1 óra körül.

Bár a Google a légügyi hatóságoknak is bejelentette a ballon leszállását, az eszközöket sajnos nem tudják biztosítani landolás közben; a kiszámíthatatlan szélrohamokkal például nem tudnak mit kezdeni. A mostani üzemzavart reggel 6 órára sikerült elhárítani.

Az incidens valószínűleg nem vet jó fényt a Project Loonra, pedig a Google felkészült a hasonló esetekre, és több kutatást végeztek, hogy megakadályozzák a ballonbaleseteket. Ahogy a projekt hivatalos honlapján is írják, igyekeznek korábban kiválasztott, biztonságos területen landolni a ballonokkal. A ballonokat ejtőernyővel is fölszerelték, ami automatikusan működésbe lép, ha a jármű a vártnál gyorsabban ereszkedne.

A Google a ballonokkal a világtól elzárt, vagy rossz infrastruktúrájú helyekre juttatna vezeték nélküli internetkapcsolatot. A léghajókból komplett hálózatot építenének ki; az eszközök a sztratoszférában, magasan a kereskedelmi repülőjáratok útvonala fölött lebegnének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?