Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Szilícium-völgyet átvették az ázsiaiak

2014.06.07. 11:46

2013-ra soha nem látott szintre emelkedett a szilícium-völgyi bevándorlók száma: egy év alatt 13 ezren költöztek ide az USA más államaiból, illetve külföldről. Mivel a megélhetési költségek errefelé borzasztóan magasak, ezt a számot szinte kizárólag a környéken dolgozó hitech és online cégek új dolgozói adják össze. A Bloomberg készített egy érdekes infografikát róluk, teljes méretben itt nézheti meg.

Az összeállításból kiderül, hogy 2010 óta a Szilícium-völgy már inkább ázsiai mint fehér: az itt dolgozók több mint fele Ázsiából származik. Ennek a nagy része friss bevándorlókból vagy külföldi munkavállalók áll, a felmérések szerint a Szilícium-völgyben dolgozók 51 százaléka otthon nem angolul beszél. További érdekes adat, hogy az itt dolgozó külföldiek 64 százaléka diplomás - ez az arány az összes, Amerikában dolgozó, külfödi születésű ember között csak 26 százalék. A külföldiek ráadásul nem csak beosztottként özönlenek az informatika fellegvárába: a Szilícium-völgyben alapított új cégek harmada mögött indiaiak (vagy indiai származású amerikaiak) állnak.

A bevándorlók toplistáját egyébként meglepő módon Mexikó vezeti, akikről az a sztereotípia él, hogy ugyan milliószámra költöznek Kaliforniába, de jellemzően az alacsony fizetéssel járó fizikai munkákat kapják csak meg a gyenge iskolázottságuk miatt. Utánuk csupa ázsiai ország következik, sorrendben a Fülöp-szigetek, Kína, India, Japán, és Dél-Korea. Csak utánuk jönnek az európai országok, Nagy-Britannia, Németország, és Franciaország. Az amerikai államok között Texas vezet, majd Kaliforniával a szomszédos Arizona és Washington következik. Magyarország nincs ott a top100-ban.