Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A Szilícium-völgyet átvették az ázsiaiak

2014.06.07. 11:46

2013-ra soha nem látott szintre emelkedett a szilícium-völgyi bevándorlók száma: egy év alatt 13 ezren költöztek ide az USA más államaiból, illetve külföldről. Mivel a megélhetési költségek errefelé borzasztóan magasak, ezt a számot szinte kizárólag a környéken dolgozó hitech és online cégek új dolgozói adják össze. A Bloomberg készített egy érdekes infografikát róluk, teljes méretben itt nézheti meg.

Az összeállításból kiderül, hogy 2010 óta a Szilícium-völgy már inkább ázsiai mint fehér: az itt dolgozók több mint fele Ázsiából származik. Ennek a nagy része friss bevándorlókból vagy külföldi munkavállalók áll, a felmérések szerint a Szilícium-völgyben dolgozók 51 százaléka otthon nem angolul beszél. További érdekes adat, hogy az itt dolgozó külföldiek 64 százaléka diplomás - ez az arány az összes, Amerikában dolgozó, külfödi születésű ember között csak 26 százalék. A külföldiek ráadásul nem csak beosztottként özönlenek az informatika fellegvárába: a Szilícium-völgyben alapított új cégek harmada mögött indiaiak (vagy indiai származású amerikaiak) állnak.

A bevándorlók toplistáját egyébként meglepő módon Mexikó vezeti, akikről az a sztereotípia él, hogy ugyan milliószámra költöznek Kaliforniába, de jellemzően az alacsony fizetéssel járó fizikai munkákat kapják csak meg a gyenge iskolázottságuk miatt. Utánuk csupa ázsiai ország következik, sorrendben a Fülöp-szigetek, Kína, India, Japán, és Dél-Korea. Csak utánuk jönnek az európai országok, Nagy-Britannia, Németország, és Franciaország. Az amerikai államok között Texas vezet, majd Kaliforniával a szomszédos Arizona és Washington következik. Magyarország nincs ott a top100-ban.