Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Közeleg a vég? Átment egy számítógépes program a Turing-teszten

2014.06.09. 00:53

Alan Turing 1950-ben alkotta meg a Turing-tesztet, ami elvileg el tudja dönteni egy gépről, hogy képes-e önállóan gondolkodni. Azóta egyetlen számítógépes program sem ment át ezen a teszten. Most viszont egy orosz és egy ukrán programozó műve sikeresen elhitette az emberekkel, hogy Eugene Goostmannek hívják, és egy 13 éves, ukrán fiú, azaz átment a Turing-teszten - számolt be a The Verge.

Én mondjuk senkiről nem hinném el, hogy ukrán, akit Goostmannek hívnak, de a Vlagyimir Veszelov és Eugen Demcsenko által írt programról egy londoni versenyen a bírák egyharmada elhitte. A Turing-teszt teljesítéséhez a bírálók legalább 30%-ának kell azt hinnie, hogy önálló tudattal rendelkezik. 

Eugene Goostman olyanokat állított magáról, hogy szereti a hamburgert és a cukorkát, az apja nőgyógyász, simán igaz is lehetne, de ez mind-mind hazugság volt.

Ugyanez a program 2012-ben egyszer már majdnem átment a Turing-teszten, akkor a bírák 29%-át győzte meg arról, hogy létező ember.

A mostani eredmény ellenére még nem kell azt hinni, hogy elkezdődött a gépek öntudatra ébredése, és hamarosan átveszik felettünk a hatalmat. A program készítői ugyanis nagyrészt arra alapoztak, hogy a chatbot által eljátszott személy még csak 13 éves, tehát pusztán fiatal kora miatt még sok mindenre nem is tudhatja választ a kérdések közül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?