Jogunk van eladni a digitális zenét és könyvet?

2014.06.10. 12:22

Az emberek többségét meglepetésként érheti, hogy az online vásárolt zene és könyv nagy részét valójában nem birtokolják, így tovább sem adhatják. Az olyan nagy cégek, mint az Amazon, Apple és társaik többnyire licenszjogokat adnak a felhasználónak.

Az amerikai képviselők néhány napja találkoztak a szakma képviselőivel, hogy körüljárják az újkeletű problémát. Kézzelfogható javaknál ugye nincsenek ilyen jellegű gondok: a felhasználó bemegy a boltba, megveszi a könyvet/cd-t/dvd-t, használja, majd amikor megunja, eladja.

Ez a gyakorlat mindig is működött, a jog is elismeri, hogy a vásárlónak joga van továbbadni megunt portékáját. A digitális korszak beköszöntével azonban hatalmas változások történtek. A felhasználó tehát nem tulajdonosa a digitálisan vásárolt terméknek, hanem csak használója.

Ez azt is jelenti, hogy jogi értelemben nem is történt vásárlás, így nincs meg az a joga, hogy továbbadhatja az adott terméket. A licensz jóval több jogot hagy a jogtulajdonosnál. Az amerikai törvényhozás most annak próbál utánajárni, hogy milyen lépéseket kellene tenni ahhoz, hogy a felhasználó tovább tudja adni ezeket a digitális termékeket. Például lehetséges-e eladni az iTunes-könyvtárat, vagy kölcsönadni az Amazonnál vásárolt e-könyet.

A folyamatot nehezíti, hogy a digitális termékeknél nagyon kell vigyázni a sokszorosításnál, hiszen könnyen másolható. A másolás pedig sérti a jogtulajdonosok jogait. A másik probléma, hogy egy digitális könyv soha nem lesz a szó szoros értelmében használt könyv. És ugye arról is meg kell győződni, hogy az eladó nem tartott meg magánál egy másolatot.

Valamit mindenesetre változtatni kell, hiszen a legtöbb online üzletben a vásárol (buy) szó szerepel a digitális termékek mellett, de ez ugye nem fedi a valóságot. Elképzelhető, hogy a jövőben majd kötelezik az online áruházakat, hogy más szót használjanak, amely jobban megfelel a valóságban történteknek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM